Сборникът „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“ излиза в поредицата „Известия на Русенския музей“


Сборникът „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“ излиза в поредицата „Известия на Русенския музей“
14 Декември 2022, Сряда


Книгата съдържа 18 научни статии на специалисти от Русе, София, Котел, Враца, Троян и Панагюрище

Автор: Десант

Излезе том XXV на „Известията на Русенския музей“. Изданието е посветено на Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане. Книгата съдържа 18 научни статии на специалисти от Русе, София, Котел, Враца, Троян и Панагюрище.

Разработките обръщат поглед към моменти от личния живот и най-близките хора от неговото семейство, експозициите, свързани с името на бележития българин, разкази за родното място и пребиваването му в различни части на страната, както и текстове, представящи документи и кореспонденции, запазени във фондове и хранилища на музеи и библиотеки.

Известието представя също проучвания за знакови фигури на Българското възраждане като Тома Кърджиев, Христо Ботев, Найден Дринов, Стефан Караджа и местата на памет, обвързани с техните имена.

Материалите за сборника „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“ са представяни на Кръгла маса, посветена на 130 години от смъртта на Захари Стоянов, проведена през септември 2019 г., и на Национална научна конференция, ознаменувала 170 години от рождението на писателя през 2020 г.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки