Коледна украса с кауза


Коледна украса с кауза
13 Декември 2022, Вторник


Какво се случва на емблематичното столично кръстовище „Малките пет кьошета”

Автор: Десант

Емблематичното кръстовище „Малките пет кьошета” в София се превърна в дива джунгла с редки животински видове, огласена от джаз музика и грейнала в празнични светлини. Вдъхновението за тазгодишната празнична украса с кауза под надслов „Дива Коледа” е опазването на биоразнообразието и местообитанията на застрашените животни.

Откриващ мини концерт постави хора и животни рамо до рамо, а стотици съседи и посетители сложиха начало на празничния декември с пожеланието „Заедно пазим биоразнообразието”. В дните до Коледа дивото кътче остава отворено за градски забавления с фермерски базар, зоо истории, музика и коледни вкусотии, а украсата ще го краси чак до средата на януари.

„Виж ме в зоопарка” гласи малък символ по витрините на „Малките 5”, защото всички животни, вдъхновили тазгодишната коледна украса с кауза, могат да бъдат видяни на живо в столичния Зоопарк. Тигър, лемур, какаду, адакс, питон, белорък гибон, африкански лъв, двугърба камила, снежен леопард, хипопотам джудже, китайски воден дракон, а от пролетта и двойка слонове, са част от близо 30-те редки вида, които живеят в зоологическата градина.

Основната мисия на съвременните зоопаркове, освен да бъдат място за забавление и развлечение, е да образоват в познание за природата и да предоставят контролирана среда за отглеждане и опазване на редки видове, които след това да бъдат върнати в естествения им хабитат.

В последната събота преди празниците, на 17 декември от 11:00 часа, приятели от столичния Зоопарк гостуват на „Дива Коледа” с любопитни факти за животните, ежедневната работа с тях и натрупалите се през годините „Зоо истории”.

През целия декември предстоят още поводи за събиране на „Малките 5 кьошета”.
Жители и гости ще имат възможност да посетят мини фермерския базар на 13 декември от 12:00 часа или да опитат кулинарните предложения, вдъхновени от животните, в заведенията наоколо.

Улични музиканти ще се грижат за празничното настроение в квартала с диви ритми и наздравици в уикенд вечерите до Коледа.

Коледната украса е осъществена от Botanic Lab, Light Factory и екип от дейци, художници и скулптори. Каузата става реалност и благодарение на съдействието на Зоологическа градина - София, Столична община, както и всички съседи, бизнеси и живущи в квартала.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки