Преди 32 години: Военноморският ни флаг се развява на корвета „Решителни”


Преди 32 години: Военноморският ни флаг се развява на корвета „Решителни”
Снимка: ВМС
09 Декември 2022, Петък


Корабът участва в операцията по търсене и спасяване на падналия през 2021 г. изтребител МиГ-29

Автор: Десант

На 9 декември се навършват 32 години от вдигането на военноморския флаг на Република България на корвета „Решителни” от състава  на  Първи дивизион патрулни кораби. Годишнината беше отбелязана с тържествен ритуал във Военноморска база Варна, където е дислоциран дивизионът, който е част от Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Корвета „Решителни” има многобройни участия в международни учения, като първото във флота плаване по инициативата „Партньорство за мир”. В края на 1991 г. участва и в първото учение с кораб от държава членка на НАТО – американския ракетен крайцер „Йорктаун” при посещението му във Варна.

В следващите години корабът представи Военноморските сили на Република България в задгранични визити, международни учения в Черно море – „Кооператив Партнър”, „Бриз”, „Ливекс”, „Черноморско партньорство“ и активациите на оперативното съединение в Черно море „BLACKSEAFOR”.

Той участва в операцията по търсене и спасяване на падналия през 2021 г. изтребител МиГ-29, а през 2022 г. корвета „Решителни“ плава за провеждане на тактически учения на единичния кораб, взе участие в тактическите учения на дивизиона и Флотилия бойни и спомагателни кораби, както и в националното военноморско учение „Бриз 2022“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки