В „Старият Добрич” ще представят стари занаяти за деня на св. Спиридон


В „Старият Добрич” ще представят стари занаяти за деня на св. Спиридон
Снимката е илюстративна. Източник: Фейсбук
09 Декември 2022, Петък


Вижте какво може да се научи в импровизираните празнични ателие

Автор: Пламен Николов

Денят на свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите, ще бъде отбелязан на 12 декември в Етнографския комплекс  „Старият Добрич”. Сдружение на майсторите занаятчии, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „Стария Добрич” и  НЧ „Български искрици 2016”, канят жителите и гостите на добруджанския град да се потопят в магията на българските занаяти и да се запознаят с тяхното минало, настояще и бъдеще.

Жива картина ще ни върне към атмосферата на Добрич от края на XIX и началото на ХХ век. Днешните майстори пък ще представят своите произведения пред посетителите в „Стария Добрич” и ще покажат майсторлъка си пред ученици от добрички училища.

Партньори в организацията на събитието са Община Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, СУ „Димитър Талев”, СУ „Св.Климент Охридски”, Езикова гимназия „Гео Милев”, Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост; Регионална занаятчийска камара – област Добрич.

Денят на занаятчиите ще започне в 14:30 ч. След официалните поздравления от организаторите и Община град Добрич, ще бъде отслужен
водосвет за здравето и успеха на занаятчийската гилдия. Десетки ученици от училищата партньори на организаторите ще се запознаят нагледно със занаятите.

Майсторите от „Стария Добрич“ ще демонстрират уменията си и ще покажат първи стъпки в овладяването на занаятите в открити ателиета, в които ще участват и ученици. Те ще имат възможност да се запознаят с основни техники и технологии, специфични за занаятите, съхранени в Стария Добрич.

Иконописецът Павлин Пенев ще запознае посетителите с основни правила и техники в зографския занаят. Майсторът ножар Ивелин Митаков ще покаже тънкости при изработката на ножове. Ще бъде направена и кания от естествена кожа. Петър Коев ще запознае гостите с овчарската дърворезба, а Михаил Иванов  ще представят резбоване на елементи от добруджански розетки.

В ателието „Бижутерия и арт керамика” Веселина и Пламен Кулеви ще покажат как се изработват колиета, гривни и други изделия в етно стил. Вълчо Колчев ще представи книговезкия занаят.

Женя Петрова ще демонстрира един от най-старите занаяти – грънчарството. В ателието й участниците ще рисуват добруджански мотиви върху глинени съдове. Яника Янкова ще покаже своите аксесоари и изделия с етно елементи в ателие „Шевици”.

Ивайло Маринов ще запознае посетителите с художествената обработка на кожа, а гостите в ателието му ще научат как се изработват малки детайли от кожа. Кожухарите Мими и Стоян Борисови ще покажат как се изработват изделия от кожа с косъм и лицева кожа.

Емилия Симеонова ще разкаже историята на тъкачеството и ще демонстрира техниката на тъкане. В нейното ателие ще се изработват малки пана от вълна и вълнена прежда.

Магдалена Петрова ще очарова гостите с магията на българските шевици и народните носии и ролята на везбените елементи вшити в традиционното облекло на българина от близкото минало. Тя ще демонстрира основни бодове и материали. Борил Цонев ще запознае присъстващите с основни принципи за изработка на керамични изделия.

Живата картина, с която ще си припомним значението на занаятите за ежедневието на българина преди век, ще пренесе посетителите назад във времето в автентичната атмосфера на Стария Добрич. Вестникарче ще разнася вестник от периода, геврекчийче ще предлага топли гевреци, а в кафенето ще се приготвя кафе на пясък.

Не е забравена и задължителната за този ден празнична трапеза. В духа на християнската и традиционната обредност, гостите ще могат да похапнат постни сърми и баница с праз.

За настроението на посетителите ще се погрижат и танцьорите от СОУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието ще завърши с  връчване на свидетелства за участие и първи стъпки в занаятчийството.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки