Спряна е дейността в 7 сечища, проверява се здравословното състояние на насаждения в Софийска област


Спряна е дейността в 7 сечища, проверява се здравословното състояние на насаждения в Софийска област
Снимка: ИАГ
09 Декември 2022, Петък


Установени са повреди, причинени от абиотични фактори и появилите се впоследствие корояди

Автор: Десант

Служители на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) извършиха проверка на територията на Държавно горско стопанство Своге. Проверени са насаждения с издадени позволителни за провеждане на принудителни сечи, като причините са повреди на дървостоя от абиотични фактори.

Поради несъответствие на предвидената сеч и извършеното маркиране са спрени дейностите по добив и извоз на дървесина в 7 насаждения. За обектите от Регионална дирекция по горите – София са одобрени план-извлечения с определена интензивност на сечта. 

С констативен протокол, съставен от служители на ДГС Своге, интензивността е завишена и се разрешава извършването на 100%-това сеч в насажденията. При проверката на експертите от ИАГ в присъствието на служители от Горското стопанство е установено, че с констативния протокол и увеличаването на интензивността се допуска сеч на здрави дървета и такива с минимални повреди.

За констатираните нарушения на горското законодателство на лицата, извършили маркирането и получили позволителното за сеч ще бъдат наложени санкции.

Междувременно, експерти на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите - София и Лесозащитна станция - София извършиха теренна проверка на състоянието на насаждения в иглолистни култури в землището на с. Буново, общ. Мирково и с. Антон, общ. Антон.

Причината за инспекцията бе подадено от двете общини заявление за обследване на горските територии, в които е установено увреждане на насажденията.

Заключението на специалистите е наличие на повреди, причинени от абиотични фактори и появилите се впоследствие корояди.  Само в две от проверените седем насаждения експертите установиха незначително увеличаване на процента на увреждане и засегнатата площ.

Сигналът за установените повреди е коректно и навреме подаден в Лесопатологичния модул на електронната информационна система на ИАГ като за проверените насаждения ще бъде издадено предписание за извеждане на принудителна и санитарна сеч.

Изнасянето на увредената иглолистна дървесина преди летежа на зимуващите в нея корояди през пролетта ще предотврати намножаването и разпространението на стъблени вредители и в други части на гората.

Продължават съвместните контролни проверки в увредени от биотични и абиотични фактори горски територии, уточняват от ИАГ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки