Нови интерактивни табла запознават посетителите с ключови моменти от историята на Сексагинта приста


Нови интерактивни табла запознават посетителите с ключови моменти от историята на Сексагинта приста
Снимки: РИМ-Русе
09 Декември 2022, Петък


Какво представлява Дунавският римски Лимес, каква е числеността на римските легиони, колко време продължава военната служба на един легионер са част от въпросите, на които те дават отговор

Автор: Десант

Нови интерактивни дисплеи са монтирани на крепостта „Сексагинта приста“, съобщават от русенския музей. Те акцентират върху ключови моменти от историята на кастела, около които се разгръща разказа за римското присъствие в региона.

Интерактивните табла са изработени от метал, за да могат да устоят на природните влияния през различните сезони. Прикрепени са към рампата за колички, изградена на крепостта, което позволява използването им и от хора с двигателни проблеми.

Дизайнът на дисплеите, наподобяващи книга, има за цел да ангажира вниманието на посетителите и да ги провокира сами да търсят и намират информация за обекта, на който се намират.

Съдържанието на всеки дисплей се състои от въпрос, разположен в първото табло, и отговор, намиращ се във втората част. По този начин присъстващите разбират какво представлява Дунавският римски Лимес, каква е числеността на римските легиони, колко време продължава военната служба на един легионер и какво правят военните, когато не са на бойното поле.

Таблата съдържат също и информация за възникването на Сексагинта приста, семантиката на името й и кои са най-важните божества, почитани в крепостта.Интерактивните табла на откритата градска експозиция са важна част от комуникационна политика на музея по отношение на неговите посетители. Тя позволява неограничен достъп до културните наследства на региона като презентацията надхвърля тяхната локална значимост като ги разполага в контекста на европейската история.

Това създава предпоставки за допълване на знанието за важността на римските провинции за империята, както е в случая със Сексагинта приста, а също така и за правилното осмисляне и остойностяване на различните форми на наследството.

Подмяната и допълването на нови интерактивни дисплеи на този исторически обект е извършено в рамките на проекта „Археологическият парк в градска среда като инструмент за местно устойчиво развитие“, който русенският музей реализира с 14 организации от Европа по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки