На Никулден в Габрово кожарите подреждали масите в заледената река


На Никулден в Габрово кожарите подреждали масите в заледената река
Снимка: РЕМО „Етър“
09 Декември 2022, Петък


В този край свети Никола е смятан за покровител на табаците 

Автор: Дамян Христов, уредник отдел „Занаяти“ в музей „Етър“

В Габрово свети Никола е смятан за покровител на табаците (кожарите). Вероятно това е свързано с използването на вода при обработката на кожи. Снимката към тази публикация е направена през 1926 г. и представя кожари от занаятчийския съюз в Габрово. Тя е фотокопие, съхранявано в РЕМО „Етър“.

В музей „Етър“ е запазена и информация от теренни проучвания през годините и спомени на габровци за това, как е отбелязван празникът.

Спомен от Величка Пенчева Мерджанова, родена 24 февруари 1916 г, Габрово

„На Никулден кожарите изнасяха маси на заледената река и там ядяха. Обикновено правеха шаран с орехи – това беше традиционното ядене. Ходеха на шейни, застлани с червено одеяло, впрегнати в два коня. Конете бяха със звънци – кожарите седнали вътре – разхождат се и пеят. На Никулден имаше томбола, музика. Имаше и ловджийски вечеринки – на томболите имаше зайци и други убити животни“ .

Спомен от Калчо Цонев Ганчев, роден 1903 г. в Габрово – собственик на кожарска работилница

„Празникът на табаците е Никулден. Имат свое знаме – от тютюнев плюш, с изобразен шервиц и бучак. На този ден се ходи на църква, прави се и се раздава парастас за здраве. След това минават с музика по „Игото”, черпят се. Събират се на леда да играят хоро. На този ден се приготвя шаран, пълнен с орехи и завит и опечен с тестена кора.“

На много места се  приема, че коледните празници започват с Никулден – тогава момците коледари се събират за първи път и избират своя станеник (предводител).

В народните представи Никулден бележи началото на същинската зима. За него се отнася и поговорката „Днес му е денят, утре му е снегът“. Това е един от големите народни празници.

Източник: РЕМО „Етър“


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки