В Бургас откриха Енергиен офис


В Бургас откриха Енергиен офис
Снимки: Десант
08 Декември 2022, Четвъртък


В него експерти ще дават разяснения какви са стъпките при въвеждане на мерки за енергийна ефективност, използването на енергия от възобновяеми източници и други полезни съвети

Автор: Десант

Община Бургас откри в Културния дом НХК в центъра на морския град Енергиен офис. В него експерти ще дават разяснения какви са стъпките при въвеждане на мерки за енергийна ефективност, използването на енергия от възобновяеми източницц и други полезни съвети.



Енергийният офис е изграден по проект с европейско финансиране. В неговите рамки е направена със специална техника снимка на града. Благодарение на нея ще може да се изчисли потенциала на всеки един от покривите на територията на града. И когато някой реши да си игради фотоволтаична инсталация, може да посети офиса и чрез специален софтуер да бъзда изчислен какъв е потенциала, който може да се постигне чрез соларни панели.

В бургаския Енергиен офис ще бъдат организирани дискусии и обучителни семинари с различни специалисти, имащи отношение към темите за възобновяемата енергия и енергийната ефективност.



Към момента в морския град има подадени 80 заявления за саниране на многофамилни сгради. За съжаление, е определен лимит на средствата, отпускани за целта, и този лимит ще стигне едва за двадесетина сгради.

От общинската администрация се надяват, че все пак ще се намери начин да бъдат финансирани и сградите, които ще останат в резервния списък.

Според статистиката, страните от Централна и Източна Европа са с най-много енергийно бедни хора на Стария континент. Това се дължи основно на високите цени на енергията и ниската енергийна ефективност на сградите, отоплителните системи и домакинските уреди.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки