За една година планинските спасители са оказали помощ на над 2000 души


За една година планинските спасители са оказали помощ на над 2000 души
Снимка: Архив/ПСС
08 Декември 2022, Четвъртък


Те вече са напълно оборудвани и подготвени да посрещнат активния туристически сезон

Автор: Десант

Планинските спасители са оказали помощ на 2185 пострадали в планините в периода 1 януари – 5 декември тази година. Това съобщи Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) по време на пресконференция относно готовността службата за зимния сезон.

И към момента планинските спасители вече са напълно оборудвани и подготвени да посрещнат активния туристически сезон, посочи председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той подчерта, че планината, особено през зимата, е изключително привлекателна, но към нея трябва да се подхожда с уважение и внимание.

ПСС има капацитета да окаже експертна помощ в създаването на структура, занимаваща се със спасяване от въздуха. Тя е единствената служба в България, която може да организира обучение със специализираното устройство Petzl Lezard – един от задължителните елементи при съвременното хеликоптерно спасяване.

„Разполагаме със съоръжения и с кадри, имаме и опит. С огромно нетърпение очакваме кога ще се появят хеликоптерите в България, тъй като тяхната липса е осезаема“, заяви Емил Нешев.

Председателят на УС на ПСС Веселин Ганчев благодари на всички спонсори и дарители, които през изминалата година са подкрепяли каузата на ПСС. По думите му съвременните изисквания по отношение на екипировката и апаратурата постоянно нарастват, а с това и необходимостта от допълнителни финансови средства.

Главният секретар на БЧК и член на УС на ПСС д-р София Стоименова призова за извършване на належащи промени в Закона за защита при бедствия и аварии, както и в Кодекса на труда, които ще позволят доброволците да бъдат освобождавани от работа по време на спасителни акции.

„Това е особено важно за планинските спасители, тъй като службата разполага с 47 щатни и над 500 доброволни спасители“, припомни д-р Стоименова.

По време на пресконференцията отново бяха припомнени най-важните правила за безопасност в зимната планина: предварително планиране на маршрута, подходяща екипировка, заредени мобилни телефони и при възможност допълнителна батерия, достатъчно висококалорична храна и течности.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки