В Стара Загора показват български банкноти от миналото


В Стара Загора показват български банкноти от миналото
Снимки: Община Стара Загора
08 Декември 2022, Четвъртък


Вижте какво може да се види в изложбата

Автор: Десант

В Регионалния исторически музей в Стара Загора бе открита емблематичната експозиция „Нумизматичен салон“. Изложбата показа български банкноти от миналото.

В тази традиционна експозиция тази година може да се видят копия на първите български банкноти, с номинална стойност от 20 и 50 лева, отпечатани в Санкт Петербург през 1885 г. Най-ранната оригинална банкнота в изложбата е 10 лв. от 1890 г., отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти - „орловки”, в обращение от 1904 до 1924 г.

За пръв път приживе ликът на цар Борис III e отпечатан през 1924 г. върху емисията банкноти, известна като „Ботевка”. Заради фалшифициране, те са иззети от държавата, което ги прави особено ценни. Внезапната смърт на монарха осуетява подготвяната емисия през 1943 г. и вместо неговия портрет бива поставен този на 6-годишния му наследник Симеон II.



Българските банкноти са с красив дизайн и върху много от тях могат да се видят фрагменти от картини на стари майстори като „Пазар в София” на Антон Митов, „Отец Паисий” на Иван Мърквичка, „Овчар със стадо” по гравюра на Феликс Каниц, „Орач” на Ярослав Вешин и много други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, САЩ и България.

За първи път е изложен касов апарат „Национал“, който е употребяван през 20-те години на миналия век, както и снимки на банки и банкови чиновници от началото на този век.

В изложбата са експонирани банкноти, снимки, документи и вещи от отделите „Нумизматика”, „Етнография” и „Нова история” на старозагорския музей.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки