Българите най-често питат „Гугъл“ как се гласува с машина, какви са симптомите на омикрон и колко струва златото


Българите най-често питат „Гугъл“ как се гласува с машина, какви са симптомите на омикрон и колко струва златото
07 Декември 2022, Сряда


Вижте от какво още се вълнуват хората

Автор: Десант

„Колко струва антигенен тест“, „как да проверя дали съм под карантина“ и „омикрон симптоми“ - тези въпроси продължават да вълнуват хората, ако се съди по честотата, с която продължават да се задават в Гугъл. 

Въпреки това тема номер едно за отминаващата година, според статистиката в търсачката, безспорно е войната в Украйна. „Украйна“, „Русия“, и „Путин“ са в списъка с най-често търсените термини, като  Владимир Путин е и най-търсената личност за последните 12 месеца. Едва след него се нареждат местни фигури от новините като Лена Бориславова, Симона Радева, Кирил Петков, Вежди Рашидов, Слави Панайотов, а големият тенисист Джокович е едва на девето място.

За сравнение, в САЩ търсенето на информация за Украйна е едва на пето място в общата класация.



Дали заради инфлацията, или ръста в електронната търговия - българите все по-често търсят цените на различни продукти онлайн, а запитванията са повече от интересни. От стандартни въпроси като „колко струва грам злато“ или „колко струва антигенен тест“ до изненадващи нови търсения като цената на щраусово яйце, на една крава или ремонт на банята. 

Не малко се търсят отговори и на въпроси, започващи с „как“. В тази категория преобладават питанията „как се гласува с машина“, „как да разбера колко ми е пенсията“, как се сваля температура или клъвно налягане.



Както обикновено, основни спортни събития също намират място в списъка. Тази година славата не подмина Катар, който е домакин на Световното първенство по футбол. Малката държава може би не е толкова позната за българите и затова Катар влиза на 7-мо място в най-търсени термини.

Традиционно силен е интересът на нашенеца към четенето и готвенето. От литературата най-любопитни за читателите са книги за самоусъвършенстване и психологическа помощ, редом до нашумелите заглавия.



На трапезата, както обикновено, се придържаме към класиката и най-много се търсят рецепти за лютеница, шкембе чорба, мусака, пиле с ориз, содена питка и кьопоолу. 

Тази година впечатление правят и филмовите заглавия, сред които са и два нашумели български филма от 2022 г. - „Петя на моята Петя“ и „В сърцето на машината“, както и тези на сериали от стрийминг платформите, като класацията там се оглавява от „Странни неща“ (Stranger Things), но място намира и новият хитов сериал „Домът на дракона“ (House of the Dragon).



И така - топ 10 на общите търсения изглежда така:

1. Украйна
2. Ергенът
3. Световно първенство по футбол
4. Избори 2022
5. Владимир Путин
6. Кралица Елизабет
7. Катар
8. Омикрон симптоми
9. Лена Бориславова
10. Маймунска шарка


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки