КУРИОЗ: Извадиха зъб, заседнал между... трахея и бронх


КУРИОЗ: Извадиха зъб, заседнал между... трахея и бронх
Снимки: УМБАЛ-Бургас
07 Декември 2022, Сряда


Лекарите в Бургас спасиха живота на 11-годишно момче с изключително рядка и сложна операция

Автор: Десант

Изключително рядка и сложна операция проведоха медици от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ-Бургас. Те спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб между трахеята и десния бронх. Оказва се, че то е живяло така близо две седмици.

„Легна си с разклатен зъб, на сутринта зъба го нямаше. Закашля се, решихме, че го е глътнал и ще излезе по естествен път. Ходеше на училище, на плуване, в началото не показа, че има някакъв проблем“, разказа майката на малчугана.

След известно време синът й започва да вдига температура, лекуван е с антибиотици, но температурата продължава. Личният лекар назначава рентгеново изследване и на снимката се вижда зъбът. От него се е развила инфекция на дихателните пътища, което обяснява повишената температура.

Момчето е прието по спешност, като операцията е извършена почти веднага от УНГ-специалистите доц. д-р Даниел Петков, д-р Ивайло Илиев и анестезиолога д-р Антон Григоров.



„Трябваше да се действа бързо, защото имаше реален риск от фатален край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да доведе до невъзможност да си поеме въздух“, разказа д-р Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ болести.

Хирургичната намеса изисква майсторство и поставя на голямо изпитание целия екип. Дори специален инструмент трудно захваща хлъзгавия зъб. Още повече, че това се случва през тръбата, с която детето е интубирано и тя трябва да се извади и постави наново няколко пъти.

Операцията травмира трахеята, гласните връзки и дихателните пътища, затова се налага престой в реанимация. Впоследствие от травматичните увреди се развива и пневмония, която вече е овладяна.

„Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ-Бургас, които спасиха сина ми. Имаме прекрасни специалисти, които за съжаление работят при трудни условия. Нямам думи да им благодаря, а на всички бургазлии искам да кажа, че трябва да ценим факта, че имаме къде да получим адекватна спешна и животоспасяваща помощ“, сподели майката на детето Елка Далчева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки