Арести в Германия заради опит за държавен преврат


Арести в Германия заради опит за държавен преврат
Снимка: БТА/AP
07 Декември 2022, Сряда


Повдигнати са обвинения на членове на терористична организация, целяща да се създаде държава по модела на Германския райх

Автор: Десант

Федералната прокуратура на Германия е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на страната и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. За момента на „превземането“ вече са избрани хора за важни министерски постове.

Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения.“

Специални полицейски сили нахлуха рано тази сутрин в жилищата на заподозрените лица, арестува 25 души и започна масови претърсвания, съобщи Тагесшау.

Тъй като значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна.

Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции.

Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия, у заподозрените, някои от които законно притежавани.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки