В Поликрайще отбелязаха 150 години от посрещането на първия Търновски митрополит – Иларион Макариополски


В Поликрайще отбелязаха 150 години от посрещането на първия Търновски митрополит – Иларион Макариополски
07 Декември 2022, Сряда


Събитието било толкова грандиозно и потресаващо, че за него писала официалната преса на Османската империя в Цариград

Автор: Д-р Марияна Георгиева и проф. д-р Георги Георгиев

В Поликрайще тържествено бе отбелязана 150-годишнината от посрещането в населеното място на първия Търновски български митрополит след учредяването на Българската екзархия – Иларион Макариополски. Това става на 13 септември 1872 г. 

Посрещането е организирано от свещениците Георги Маринов Полуганов и Христо поп Иванов Пендов, кмета Атанас Нейков и други първенци на Поликрайще. На него се стекли толкова много хора, че целият път от Поликрайще до Търново бил пълен с ликуващ и пеещ народ. Да посрещнат владиката Иларион дошли хора дори от южните части на епархията зад Балкана – от Казанлъшко, Старозагорско и Чирпанско, докъдето се е простирала тогава най-голямата българска епархия.

Вълнението и радостното нетърпение било толкова голямо, че присъстващите на събитието пристигнали кой както може – с каруци, на коне, с файтони, но по-многото пеша, още в тъмни зори, когато звездите все още се мержелеели на небето.

Макариополски тръгнал от Русе на 12 септември. Преспал в Бяла и дошъл в Поликрайще чак привечер на 13 септември. Хората обаче го чакали през целия ден. Те искали не само да видят българския владика, но и да целунат десницата му и да получат неговата благословия.

Свещениците Георги Маринов Полуганов и Христо поп Иванов Пендов посрещнали Иларион Макариополски с черковните хоругви, с икони и кръстове и го приветствали с: „Добре дошел!“. След това говорил Сава Сирманов, главен учител в Горня Оряховица. Над множеството се носели възклицания: „Да живее Иларион Търновски!”.

Събитието било толкова грандиозно и потресаващо, че за него писала официалната преса на Османската империя в Цариград.

Националното честване на 150 години от това вълнуващо тържество се проведе  под патронажа на Българската патриаршия и Великотърновската света митрополия, с дейното участие на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. 

В поликрайшката църква „Св. вмчца Марина“ Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия и панихида, а преди него предстоятелят на храма Негово Благоговейнство свещеник Зоран Мамучевски отслужи утрення.



Пред гробовете на съратниците на Васил Левски в двора на църквата: свещеник Георги Полуганов, презвитера Гергина Полуганова, свещеник Христо Попиванов, опълченецът Тодор Нейков и поборникът Михаил Велев, застана почетен караул от великотърновския военен университет и бяха поднесени венци и цветя.



Иларион Макариополски бе удостоен посмъртно с почетното звание „Почетен гражданин на Поликрайще“. Званието бе връчено и на кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев.  С почетни звания и почетни отличия бяха удостоени и други личности, допринесли за всестранния възход на Поликрайще.



Бяха открити и две изложби: едната с детски творби на ученици от Елена под надслов „Иларион Макариополски – почит и вдъхновение“, а другата бе първата авторска изложба на д-р Марияна Георгиева – главен организатор и председател на Организационния комитет, която представи документални свидетелства за посрещането в Поликрайще на първия Търновски митрополит на 13 септември 1872 г.



Първото Национално честване на Иларион Макариополски е проведено през 1912 г. по повод на 100-годишнината от неговото рождение. То е организирано от комитета „Иларион Търновски“. Комитетът издава книгата на Милан Радивоев „Време и живот на Търновския Митрополит Илариона (Макариополски)“.

През 1925 г. са проведени грандиозни национални тържества във връзка с 50-годишнината от неговата кончина. Те са организирани от Националния комитет „Иларион Макариополски“. Във всеки окръг и почти във всеки град и село на Царството са създадени Комитети „Иларион Макариополски“, които подготвят и провеждат тържествата.

Връхната им точка са 17 и 18 юни 1925 г., когато в Елена е положен основният камък на училището на името на Митрополита и 21 юни 1925 г., когато в София е положен тържествено основният камък на паметника на Иларион Макариополски пред Синодалната палата в присъствието на министър-председателя проф. Александър Цанков и кмета на София Георги Маджаров.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки