Обявиха нова защитена територия в Руй планина с находища на алпийски тритон с обща площ от близо 50 декара


Обявиха нова защитена територия в Руй планина с находища на алпийски тритон с обща площ от близо 50 декара
06 Декември 2022, Вторник


Не е позволено изграждане или поставяне на прегради, които пречат на миграцията на земноводните

Автор: Десант

Екоминистерството обяви нова защитена територия – защитена местност „Находища на алпийски тритон в Руй планина“. Тя се намира в землищата на трънските села Рани луг и Насалевци и е с обща площ близо 50 дка.

Защитената местност е обявена на основание Закона за защитените територии с цел опазване на животински вид Алпийски тритон (Triturus alpestris) и неговото местообитание, както и опазване на размножителни местообитания на други консервационно значими видове земноводни животни, като: Дъждовник (Salamandra salamandra), Обикновен тритон (Triturus vulgaris), Южен гребенест тритон (Triturus karelinii), Жълтокоремна бумка (Bombina variegata), Кафява крастава жаба (Bufo bufo) и Горска дългокрака жаба (Rana dalmatina).


Алпийски тритон (Triturus alpestris) 

В защитената местност се забраняват дейности, свързани с промяна на предназначението и начина на трайно ползване на имотите и пресушаване на водоемите, които са предмет на опазване в защитената територия и нарушаване на водния им режим.

Не е позволено изграждане или поставяне на прегради, които пречат на миграцията на земноводните, строителство, с изключение на дейности, свързани с поддръжка, ремонт и реконструкция на съществуващи хидротехнически и други съоръжения. Забранява се търсене, проучване и добив на подземни богатства и добив на инертни материали, внасяне на нехарактерни за района растителни и животински видове и други.

Предложението за обявяване на защитената територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и Национален природонаучен музей при БАН.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки