Проф. Куртева: „При онкологично заболяване ранната диагностика е определяща“


Проф. Куртева: „При онкологично заболяване ранната диагностика е определяща“
05 Декември 2022, Понеделник


Статистиката на рака на панкреаса е доста черна

Автор: Десант

Ракът на панкреаса засяга над 495 000 души в световен мащаб, а броят на новите случаи расте с бързи темпове, затова все повече специалисти и научноизследователски центрове търсят лечение и терапии, които да удължат и подпомогнат живота на пациентите.

Търсим отговорите на най-важните въпроси, свързани с болестта, от проф. Куртева, водещ специалист по медицинска онкология в България.

- Проф. Куртева, когато говорим за карцином на панкреаса, кое е най-важното, което трябва да знаем за болестта?

- Поставянето на диагноза рак на панкреаса е трудно по няколко причини: Заболяването протича безсимптомно, а когато се появи болка, редукция на тегло или пожълтяване, това са вече симптоми на много напреднало заболяване.

Просто лекарите трябва да мислят за това заболяване и при дискретни симптоми да го търсят активно. Само при  рано диагностицирани случаи на рак на панкреаса, би могло да се мисли за оперативно лечение, след което и за профилактична химиотерапия.

- Има ли статистика за броя на диагностицираните с рак на панкреаса в България? И можем ли да кажем – повече мъже или жени развиват заболяването?

- Статистиката на това заболяване е доста черна. Карциномът на панкреаса е на 7-мо място като причина за смърт в света и както ви казах, новозаболелите са почти 500 000. Заболяването е най-често след 55-годишна възраст. Заболелите в Европа са 140 000 и почти толкова умират от заболяването.
Лошото е, че 80% от новозаболелите са в напреднал стадий на заболяването.

5-годишната преживяемост между 1971 и 2020 г. се е увеличила едва от 2% до 10 %, като за сравнение при туморите на млечна жлеза, простата, колоректален рак надвишава 50%.

Средната преживяемост е под 12 месеца, а при диагностицирано заболяване в метастатичен стадий - не надвишава 6 месеца. Затова казах, че статистиката е черна.

За България годишно новозаболелите са над 2000, но точна статистика с унищожаването на диспансерите и раковия регистър отдавна няма.

Има лек превес на мъжете в новозаболелите случаи.

- Предвид нарастващия брой на заболелите има ли програми за превенция на болестта?

- В момента е активен скрининга за рак на дебелото черво, организиран и спонсориран от Фондация „Цоцорков“. Заедно с 27 организации, нашето Българско онкологично научно дружество изработихме противораков план за страната по приетия Eвропейски план за борба с рака. Там ясно са разписани всички дейности за профилактика, ранна диагностика, достъп до иновативна терапия и симптоматични грижи, но тук вече е мястото на държавата за превръщането на този план в реалност. И трябва да кажа, че непростимо много сме закъснели!

- Какви са вашите прогнози за напредъка на лечението на рака на панкреаса?

- Може би това е заболяването, за което се хвърлят най-големи усилия и клинични програми, за търсене на иновативни лечебни схеми, но успеваемостта е ниска. Само за илюстрация - от 2015 до 2020 г. са проведени 19 клинични проучвания  на комбинирани режима на терапия, включващи най-новите модели на прицелна терапия, които се оказаха неефективни.

Посоката на търсене е нови генетични маркери, за чувствителност на всеки отделен болен, нови варианти на имунотерапи, ваксини, Т-клетъчна терапия.

Така че търсенето на най-ефективната терапия при всеки отделен болен е новото напревление в онкологията с единствена цел максимален терапевтичен ефект при минимална токсичност.



Проф. д-р Галина Куртева е един от водещите специалисти по медицинска онкология в България.  Завършва Медицинския университет в София, от 2002 г. има научна степен „доктор“, а през 2013 г. придобива академична степен „професор“.

Тя има участия в редица международни и национални конгреси, както и 14 присъствени стипендии за участие в научни форуми в областта на медицинската онкология от 2001 до 2017 г. в България, Европа, САЩ.  Автор и съавтор на множество, общо над 100, научни труда.

Проф. Куртева е учредител на Образователната академия по онкология с почетен председател проф. Черноземски. Инициатор на мултидисциплинарна конференция МедикРОН съвместно с ревматолози и невролози.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки