Отново търсят кой да възстанови Мемориала на загиналите войници пред НДК


Отново търсят кой да възстанови Мемориала на загиналите войници пред НДК
05 Декември 2022, Понеделник


Лъвът, който е част от разрушения войнишки паметник на Първи и Шести софийски полк, зае мястото на демонтирания монумент „1300 години България“

Автор: Десант

Намерението за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК датира отдавна. През 2014 г. Столичният общински съвет го одобри заедно с намерението за преместване на скулптурите от паметника „1300 години България“.

Бяха обявени и прекратени обществени поръчки, а през 2017 г. след протести и жалби паметникът в чест на създаването на българската държава беше демонтиран. На негово място бе поставена статуята на лъва от мемориала, изработена от скулптора Михаил Михайлов.

Войнишкият паметник е открит на 28 октомври 1934 г., а бронзовият лъв се е намирал пред трите стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са били изписани имената на над 3000 загинали войници от „Желязната“ дивизия.

Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство”, отново обяви обществена поръчка за изготвяне на техническо задание за изработване на проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Заданието ще послужи за основа на архитектурен конкурс по Закона за обществените поръчки за възстановяване на светинята.

Оферти за участие се подават чрез централизирана електронна платформа ЦАИС ЕОП до полунощ на 14 декември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки