„Вернисаж на суетата“ гостува в Националния политехнически музей


„Вернисаж на суетата“ гостува в Националния политехнически музей
Снимка: НПТМ
05 Декември 2022, Понеделник


Любопитна изложба от пощенски картички от началото на ХХ век е подготвена от екипа на Регионален исторически музей – Кърджали

Автор: Десант

От 9 декември в Националния политехнически музей (НПТМ) може да се разгледа „Вернисаж на суетата“ – любопитна изложба, подготвена от екипа на Регионален исторически музей – Кърджали (РИМ Кърджали). В нея са представени пощенски картички от началото на XX век. Те са част от албум, притежание на Катиша Илиева, подарен на РИМ-Кърджали през 1987 г. от Недялка Илиева Яневска, пряк наследник на собственичката.

Семейната колекция се състои от 137 черно-бели и цветни пощенски картички, обхващащи периода от 1913 до 1931 г. По-голямата част от тях са от времето 1914 – 1918 г., когато бушува Първата световна война. Някои са изпращани от фронта – това са така наречените „войнишки“ картички. С други се честитят празниците – Коледа, Нова година, Възкресение Христово, имени дни, края на войната, настъпилия мир, коронацията на новия цар Борис III и т.н.

Текстовете отразяват най-разнообразни човешки радости, неволи, тъги, любовни трепети и всякакви други чувства и преживявания. Изпращането на картичките става по пощата, като открито писмо.

Колекция „Катиша Илиева“ е изключително стойностна, въздействаща и красива. Пощенските картички, създадени и изпратени преди повече от век, са малки произведения на изкуството, автентично отражение на историческата действителност, умален образ на човешкото ежедневие, вкус и суета.

Куратори на изложбата са Светла Михайлова и Лидия Кирилова от РИМ-Кърджали. Гостуващата експозиция е по повод инициативите, свързани с 65-тата годишнина от създаването на НПТМ и ще остане в залите му до март 2023 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки