Двустранна икона „Кръщение Господне“ и „Пророк Йеремия“ бе експонат на месец ноември на НАИМ при БАН


Двустранна икона „Кръщение Господне“ и „Пророк Йеремия“ бе експонат на месец ноември на НАИМ при БАН
Снимки: НАИМ-БАН
05 Декември 2022, Понеделник


Тя е от ХVІІ в. и произхожда от ихтиманското село Габровица

Автор: Десант

Икона от ХVІІ в. от с. Габровица, Ихтиманска околия (дн. Пазарджишко), изпратена от окръжно управление през 1895 г., бе обявена за експонат на месец ноември на Националния археологически институт с музей при БАН. 

Експонатът е част от временна изложба „130 години Национален археологически музей”, която може да бъде посетена до 5 февруари 2023 г. в Зала за временни изложби на Националния археологически музей.

От едната й страна е изобразена сцената „Кръщение Господне“. В средата е представен Исус Христос стъпил на стилизирана скала сред река Йордан. Христос е полугол. През кръста му е препасана кърпа с червени ивици по края. Той е полуобърнат наляво към Йоан Кръстител, който е стъпил на брега. С дясната си ръка той благославя Христос, а лявата е отпусната до тялото му.

На левия бряг на реката са представени трима ангели. Лицата и на тримата ангели са индивидуални. Над главата на Христос са запазени части от опашката и крилата на оцветен в светлосиньо гълъб олицетворение на Светия дух.

Върху другата страна е изобразен пророк Йеремия. Той е представен полуобърнат на дясно. Лицето е слабо, аскетично, заобиколено с бяла коса. Облечен в червена дреха и наметнат със синьо наметало, покриващо лявата му ръка. С нея придържа дълъг свитък, а долния край с дясната си ръка.



Предназначението на двустранните малки икони е един вид оповестяване или напомняне за предстоящите празници на следващия ден. Иконата се е слагала в навечерието на празника на даден светец с неговото изображение върху аналоя.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки