В сп. VAGABOND е поместена статия за изложбата „Първите крале на Европа“, открита в Ню Йорк през септември


В сп. VAGABOND е поместена статия за изложбата „Първите крале на Европа“, открита в Ню Йорк през септември
02 Декември 2022, Петък


Публикацията описва някои от артефактите, взели участие в международния проект, в който се разказва за първите владетели и формирането на йерархии в древните общества на Балканите

Автор: Десант

В последния брой (193/2022) на списание VAGABOND е поместена статия за изложбата „Първите крале на Европа“. Автор на публикацията е Димана Трънкова, която описва някои от артефактите, взели участие в международния проект, в който се разказва за първите владетели и формирането на йерархии в древните общества на Балканите.

В изложбата участват експонати от България, Албания, Унгария, Северна Македония, Румъния, Сърбия, които са ярки свидетелства за местните култури. Включени са експонати на Регионален исторически музей – Русе - Боровското съкровище, меден слитък, във формата на животинска кожа и кремъчни ядра.

Експозицията бе открита в Ню Йорк през септември и предстои да бъде показана в музея Фийлд в Чикаго, както и в Националния музей на Канада. Тя има за цел да представи древната европейска история и зараждането на обществените неравенства пред аудиториите в САЩ и Канада.



Vagabond е първото и единствено месечно списание на английски език от висок клас в България. В него намират място статии за пътуване, мода, спорт, политика, недвижими имоти, изкуства и развлечения.

Изданието намира широк прием сред чужденците, живеещи в България, както и на тези, живеещи в чужбина, които се интересуват от страната ни.

Vagabond се списва от мултикултурен екип от висококвалифицирани журналисти, базирани както в България, така и в чужбина, със сътрудници в големите европейски градове, включително Лондон, Единбург и Берлин, както и в Съединените щати.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Hyrsovo
03.12.2022 04:12:17
0
0
атинското име Дуросторум би трябвало да стане "Дурустор", според езиковедските правила, а не Дырстор/Дристор, както всъщност е старото "румънско" име на Силистра, ако беше пряко наследено от латински език,
Тоест: ако латинизираните/"римлянизираните" гети, изконни в Добруджа и близките до нея територии, наистина бяха пра-родителите на румънците и румънците са по-старо население от българите в Добруджа.

Латинската дума, латинското име "Карсиум" която понастоящем се казва "Хыршова" на румънски би трябвало да няма славянската наставка "-ова" и да започне с "х-", обаче думата е заимствана от средно-български (Хърсово).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки