Ефрем Каранов основава читалището и музея в Кюстендил


Ефрем Каранов основава читалището и музея в Кюстендил
01 Декември 2022, Четвъртък


На 6 декември се навършват 95 години от смъртта на видния историк, етнограф, фолклорист

Автор: Атанас Коев

На 6 декември се навършват 95 години от смъртта на видния историк, етнограф, фолклорист и преводач Ефрем Каранов.

Бъдещият учен и бунтар започва земния си път в град Кратово, Македония, на 28 януари 1852 г., в семейството на местния родолюбив чорбаджия Цвятко Стоянов, родом от близкото село Гайранци. Той е брат на учителя и общественика Иван Каранов.

От 1864 до 1866 г. учи в българското училище в турската столица Цариград. След това заминава за Русия, където завършва гимназия в Одеса и следва славянска филология в Новорусийския университет.

В края на 60-те и началото на 70-те години на XIX век в руския черноморски град Ефрем Каранов започва да се занимава с книжовна дейност и със събиране на фолклорни материали, свързани с различни краища на България. В Одеса той се запознава с бъдещият революционер, политик и държавник Стефан Стамболов, с когото установява дружески отношения.

В резултат на няколкогодишната събирателска дейност Каронов подготвя сборник с народни песни, част от който първоначално е публикувана в изданието на Българското книжовно дружество (БКД, дн. БАН) „Переодическо списание“. През 1875 г. македонският фолклорист е избран за дописен член на дружеството. Същата година се завръща в родния си край, след което става учител в Щип.

След края на освободителната Руско-турската война Ефрем Каранов се прехвърля в освободеното от турска власт Княжество България, като последователно даскалува в Кюстендил, Самоков и София. Накрая се установява да живее за постоянно в Кюстенил, където развива активна обществена и научна дейност. Той става основател на местнито читалище и музей към него. През 1884 г. е избрен за действителен член на БКД.

В средата на 90-те години на XIX век се включва в македоно-одринското революционно движение. Той става основател и пръв председател на кюстендилското благотворително дружество „Македония“, което наскоро след създаването си влиза във връзка с Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК), начело с Трайко Китанчев.

След четническата акция и настъпилото разцепление в редовете на върховистите Каранов се ориентира към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), като установява тесни контакти с видните революционери Гоце Делчев, Яне Сандански и Пейо Яворов.


Видният македонски учен и революционер умира на 6 декември 1927 г. в Кюстендил, оставяйки ни богато научно наследство. Той е автор на редица изследвания с фолклорна и етнографска тематика.  Неговите „Спомени“ са публикувани през 1979 г. От преводите му най-значим е „Пан Тадеуш“ на видния полски писател Адам Мицкевич, излязъл от печат през 1901 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки