Скоростта на влаковете по Подбалканската линия е ограничена


Скоростта на влаковете по Подбалканската линия е ограничена
Снимка: БНР
01 Декември 2022, Четвъртък


Дъждовното време е причинило падането на скалната маса, в която се удари влакът от София за Бургас

Автор: Десант

Движението на влакове по Подбалканската линия е възстановено. Композициите обаче ще се движат със скорост до 25 километра в час в участъка, където вчера заради срутване на скали влакът София- Бургас излезе от релсите и пострада машинистът, който беше откаран до болница в Пловдив с наранявания в главата и в областта на гърдите. Отсечката е в близост до с. Христо Даново. 

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София - Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ на Българското национално радио  главният ревизор от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Кирил Костадинов. 

По думите му, кал, камъни и дървета са се свлекли върху жп линията. и влакът се е ударил в тази кално-скална маса. Скоростта му е била висока и не е имало видимост. Машинистът е видял свлачището, но прекалено късно.

„Имаше доста сериозни наводнения в този район и тази скална маса се активизира - в един момент влагата в нея я повлича“, обясни в ефира на БНР инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия въздушния, водния и железопътния транспорт.

Подобни брегове се укрепват със засаждане на дървета, допълни той, като бе категоричен, че кантонери ежедневно правят обиколки и оглеждат трасетата.

„Вчера, един час преди активизиране на тази скална маса, оттам е минал работникът, но никакви признаци не е констатирал. Трудно това нещо може да се долови и установи“, допълни още Скробански.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
VicusPetra Camena
03.12.2022 03:59:24
0
0
продължение:

Истината е че тогава аромуните и румънците са живяли заедно (това е доказано от езикознанието), ако не в непосредствената близост до Солун, поне на малко разстояние до него (например в днешна Албания или западна Северна Македония); в никакъв случай, по онова време, те не живяха в Добруджа, понеже древните селищни добруджански и мизийски имена са заимствани по-късно от румънците, чрез български език.
1
Vicus Petra
01.12.2022 21:39:20
0
0
Глупава статия-интервю с посланичката на Румъния в Бг. за "отличните" отношения между двете страни:
https://www.novinite.com/articles/217790/Ambassador+Brandusa+Predescu%3A+Romania+and+Bulgaria%2C+True+Friends+and+Close+Neighbours+in+Europe+%23AmbassadorTalks
"1 Декември" (националният ден на Румъния) не е денят на "Великото Обединение" на Румъния, както пише в статията, а деня на Велика Румъния (в която влизаше и Южна Добруджа).
Журналистите от Новините или са глупаци, или обичат да се унижават пред Румъния, като се правят че не знаят че това е деня на усъвършенстването на Велика Румъния.
Да, Румъния не ви обича, Румъния ненавижда България, румънците мразят българите, престанете де си въображавате обратното, престанете да просите обича на румъницте, това само ви прави смешни и жалки.
Разбирам че някои от българите са завистливи и/или фрустрирани за това, че Румъния е по-голяма като площ, население, стандарта на живота и много биха искали, румънците да харесват българите и да ви отделят повече внимание, обаче това никога няма да стане. Докато Южна Добруджа е в състав на Бг. и на румънците-ученици им се преподава че Бг. е откраднала Южна Добруджа от Румъния през 1940 г. това няма да стане.
По-долу има много твърде скорошни анти-български статии от рум. онлайн-пространство:

Ambassador Brandusa Predescu: Romania and Bulgaria, True Friends and Close Neighbours in Europe

https://www.novinite.com/articles/217790/Ambassador+Brandusa+Predescu%3A+Romania+and+Bulgaria%2C+True+Friends+and+Close+Neighbours+in+Europe+%23AmbassadorTalks

"Today is Great Union Day – a national holiday in Romania marking the unification of Transylvania, Bessarabia, and Bukovina with the Romanian Kingdom in 1918."

https://www.stiridiaspora.ro/prof-cristescu-foarte-multi-turisti-romani-care-au-mers-in-vacanta-in-grecia-au-avut-parte-de-o-mare-surpriza-am-patit-o-si-eu-in-cadrilater_499001.html

Става дума за учителя по "история" Флорин Кристеску от "елитната" Букурещка гимназия (училище с разреди 9-12) Григоре Моисил за това че е срещнал говорящи румънски език когато е посетил гр. Тутракан. По-точно българка чиято майка е била румънка или сто-процентови етнически българи (стари хора) които са учили румънски език преди 1940 г., когато Тутракан беше в състав на Румъния.
Той претендира че е срщнал аромуни (които не говорят румънски, а аромунски - отделен език) когато е посетил Гърция и Сърбия.
Няма аромуни в Сърбия. Има само власи в Тимошка Покрайнина (Тимочка Краина) които обаче говорят румънски, а не аромунски. Такива хора има и в България, особено във Видинско.
Има аромуни в Северна Македония обаче няма как учителя по "история" да си въорбражава че Северна Македония е част от "Сърбия" (Югославия отдавна се е разпадала).
Тъпак румънски "учител" по "история", жертва на румънското "образование" по "история" и "география".

https://rgnpress.ro/2022/12/01/la-multi-ani-romania-la-multi-ani-romani-de-pretutindeni-2/
карта на Велика Румъния с честитка: "За много години, Румъния!"

https://evz.ro/bulgaria-cine-minte-in-legatura-cu-problema-migrantilor.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/bulgaria-cumpara-alte-opt-avioane-f-16-americane-scandal-monstru-din-partea-opozitiei-pro-ruse-de-la-sofia.html

https://www.g4media.ro/recensamant-in-bulgaria-scadere-drastica-a-populatiei-in-ultimele-trei-decenii-etnicii-bulgari-reprezinta-aproape-85-din-populatie-etnicii-turci-8-romii-4-unde-sunt-concentrate-principalele-comun.html

https://www.euractiv.ro/news/ministerul-bulgar-al-apararii-a-refuzat-sa-spuna-de-ce-nu-doneaza-generatoare-ucrainei-31697

https://evz.ro/din-cauza-partidelor-din-bulgaria-ue-nu-mai-este-un-stabilizator-extern-incontestabil-pentru-democratie.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/ucrainenii-vor-fi-dati-afara-din-hotelurile-din-bulgaria-de-la-1-decembrie.html

https://www.stiridiaspora.ro/ucrainenii-vor-fi-dati-afara-din-hotelurile-din-bulgaria-de-la-1-decembrie--motivele_499277.html

Интересно е че древните римиски а и пред-римски (тракийски, тоест гетски) селищни имена в Добруджа и околностите са заимствани в румънски език косвено, чрез български език (средно-български), например Harsova/Хыршова (Хърсово) от древното име Карсиум/Carsium, Camena/Камена (древното име на латински Vicus Petra/Викус Петра = Село Камък) от бг. "камен(н)а", Darstor/Dristor//Дырстор/Дристор (на латински Дуросторум/Durostorum) от среднобълг. (диалектно) име Дръстор/Дърстор.
Там, според румънските "историци" румънците живеят отпреди славяните и прабългарите до наши дни, непрекъснато като отседнало население.
Докато аромунското име на гр. Солун (Сърунъ/Saruna) е наследено пряко от латински език (народно-латинското име *Салона/*Salona, литературното латинско име Тесалоника/Thessalonica), въпреки че аромуните там били само случайни "жители" (според румънските "историци"), като пастири.
Истина
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки