На кои дати през идващата 2023 година ще има лунни и слънчеви затъмнения и откъде ще могат да се наблюдават


На кои дати през идващата 2023 година ще има лунни и слънчеви затъмнения и откъде ще могат да се наблюдават
01 Декември 2022, Четвъртък


Вижте подробностите

Автор: Десант

Затъмнението, както е известно, е астрономично явление, по време на което сянката на едно небесно тяло засенчва светлината на друго. 

Такива небесни спектакли ще има и през предстоящата 2023 г. 

Първото слънчево затъмнение през следващите 365 дни ще се състои на 20 април. То ще се характеризира със своеобразна нееднородност — т.е. в едни точки на планетата ще се вижда като пълно, но други слънчевият диск може да изглежда само като ярко кълбо.

15 дена по-късно, на 5 май, ще има лунно затъмнение, което експертите наричат полусенчесто (непълно), тъй като Луната няма да се скрие цялата. 

То ще може да бъде наблюдавано от азиатци, африканци и автстралийци. 

Последните затъмнения — слънчево и лунно, ще са съответно на 14 и 23 октомври и техни очевидци ще станат жителите на Южна и Централна Америка. 


В категории: Добри Вести , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Latinskoto ime Durostorum
03.12.2022 04:10:39
0
0
би трябвало да стане "Дурустор", според езиковедските правила, а не Дырстор/Дристор, както всъщност е старото "румънско" име на Силистра, ако беше пряко наследено от латински език,
Тоест: ако латинизираните/"римлянизираните" гети, изконни в Добруджа и близките до нея територии, наистина бяха пра-родителите на румънците и румънците са по-старо население от българите в Добруджа.

Латинската дума, латинското име "Карсиум" която понастоящем се казва "Хыршова" на румънски би трябвало да няма славянската наставка "-ова" и да започне с "х-", обаче думата е заимствана от средно-български (Хърсово).
1
Brandusa Predanova
01.12.2022 21:34:14
0
0
Глупава статия-интервю с посланичката на Румъния в Бг. за "отличните" отношения между двете страни:

Ambassador Brandusa Predescu: Romania and Bulgaria, True Friends and Close Neighbours in Europe

https://www.novinite.com/articles/217790/Ambassador+Brandusa+Predescu%3A+Romania+and+Bulgaria%2C+True+Friends+and+Close+Neighbours+in+Europe+%23AmbassadorTalks

"Today is Great Union Day – a national holiday in Romania marking the unification of Transylvania, Bessarabia, and Bukovina with the Romanian Kingdom in 1918."


"1 Декември" (националният ден на Румъния) не е денят на "Великото Обединение" на Румъния, както пише в статията, а деня на Велика Румъния (в която влизаше и Южна Добруджа).
Журналистите от Новините или са глупаци, или обичат да се унижават пред Румъния, като се правят че не знаят че това е деня на усъвършенстването на Велика Румъния.
Да, Румъния не ви обича, Румъния ненавижда България, румънците мразят българите, престанете де си въображавате обратното, престанете да просите обича на румъницте, това само ви прави смешни и жалки.
Разбирам че някои от българите са завистливи и/или фрустрирани за това, че Румъния е по-голяма като площ, население, стандарта на живота и много биха искали, румънците да харесват българите и да ви отделят повече внимание, обаче това никога няма да стане. Докато Южна Добруджа е в състав на Бг. и на румънците-ученици им се преподава че Бг. е откраднала Южна Добруджа от Румъния през 1940 г. това няма да стане.
По-долу има много твърде скорошни анти-български статии от рум. онлайн-пространство:

https://www.stiridiaspora.ro/prof-cristescu-foarte-multi-turisti-romani-care-au-mers-in-vacanta-in-grecia-au-avut-parte-de-o-mare-surpriza-am-patit-o-si-eu-in-cadrilater_499001.html

Става дума за учителя по "история" Флорин Кристеску от "елитната" Букурещка гимназия (училище с разреди 9-12) Григоре Моисил за това че е срещнал говорящи румънски език когато е посетил гр. Тутракан. По-точно българка чиято майка е била румънка или сто-процентови етнически българи (стари хора) които са учили румънски език преди 1940 г., когато Тутракан беше в състав на Румъния.
Той претендира че е срщнал аромуни (които не говорят румънски, а аромунски - отделен език) когато е посетил Гърция и Сърбия.
Няма аромуни в Сърбия. Има само власи в Тимошка Покрайнина (Тимочка Краина) които обаче говорят румънски, а не аромунски. Такива хора има и в България, особено във Видинско.
Има аромуни в Северна Македония обаче няма как учителя по "история" да си въорбражава че Северна Македония е част от "Сърбия" (Югославия отдавна се е разпадала).
Тъпак румънски "учител" по "история", жертва на румънското "образование" по "история" и "география".

https://rgnpress.ro/2022/12/01/la-multi-ani-romania-la-multi-ani-romani-de-pretutindeni-2/
карта на Велика Румъния с честитка: "За много години, Румъния!"

https://evz.ro/bulgaria-cine-minte-in-legatura-cu-problema-migrantilor.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/bulgaria-cumpara-alte-opt-avioane-f-16-americane-scandal-monstru-din-partea-opozitiei-pro-ruse-de-la-sofia.html

https://www.g4media.ro/recensamant-in-bulgaria-scadere-drastica-a-populatiei-in-ultimele-trei-decenii-etnicii-bulgari-reprezinta-aproape-85-din-populatie-etnicii-turci-8-romii-4-unde-sunt-concentrate-principalele-comun.html

https://www.euractiv.ro/news/ministerul-bulgar-al-apararii-a-refuzat-sa-spuna-de-ce-nu-doneaza-generatoare-ucrainei-31697

https://evz.ro/din-cauza-partidelor-din-bulgaria-ue-nu-mai-este-un-stabilizator-extern-incontestabil-pentru-democratie.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/ucrainenii-vor-fi-dati-afara-din-hotelurile-din-bulgaria-de-la-1-decembrie.html

https://www.stiridiaspora.ro/ucrainenii-vor-fi-dati-afara-din-hotelurile-din-bulgaria-de-la-1-decembrie--motivele_499277.html

Интересно е че древните римиски а и пред-римски (тракийски, тоест гетски) селищни имена в Добруджа и околностите са заимствани в румънски език косвено, чрез български език (средно-български), например Хыршова (Хърсово) от древното име Карсиум, Камена (древното име на латински Викус Петра = Село Камък) от бг. "камен(н)а", Дырстор/Дристор (на латински Дуросторум) от среднобълг. (диалектно) име Дръстор/Дърстор.
Там, според румънските "историци" румънците живеят отпреди славяните и прабългарите до наши дни, непрекъснато като отседнало население.
Докато аромунското име на гр. Солун (Сърунъ/Saruna) е наследено пряко от латински език (народно-латинското име *Салона/*Salona, литературното латинско име Тесалоника/Thessalonica), въпреки че аромуните там били само случайни "жители" (според румънските "историци"), като пастири.
Истината е че тогава аромуните и румънците са живяли заедно (това е доказано от езикознанието), ако не в непосредствената близост до Солун, поне на малко разстояние до него (например в днешна Албания или западна Северна Македония); в никакъв случай, по онова време, те не живяха в Добруджа, понеже древните селищни добруджански и мизийски имена са заимствани по-късно от румънците, чрез български език.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки