Германия напуска Договора за енергийната харта


Германия напуска Договора за енергийната харта
30 Ноември 2022, Сряда


Международното споразумение беше критикувано през последните години, защото позволява на потребителите на изкопаеми горива да поискат обезщетение, когато са принудени да затворят централи

Автор: Десант

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви в сряда излизането на страната му от Договора за енергийната харта, докато нарастващото недоволство от споразумението в Европа поставя под съмнение бъдещето му, предаде "Ройтерс".

„Договорът за енергийната харта се доказа в миналото като пречка за промяна", каза той след заседание на кабинета, по време на което министрите одобриха този ход.

Международното споразумение, предназначено да осигури енергийни доставки и да предостави защита на компании, инвестиращи в енергийната индустрия, беше критикувано през последните години, защото позволява на потребителите на изкопаеми горива да поискат обезщетение, когато са принудени да затворят централи.

Франция, Испания и Нидерландия по-рано обявиха, че също излизат от договора. В края на миналия месец Европейският съюз заяви, че няма да напусне Договора за енергийна харта.

Говорител на Европейската комисия тогава съобщи, че споразумението осигурява защита на екологичните инвестиции, включително във възобновяема енергия, и отговаря на опасенията на правителствата за възможностите им да регулират в тази област.


В категории: Свят

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Salona Saruna
03.12.2022 04:14:01
0
0
продължение:

Истината е че тогава аромуните и румънците са живяли заедно (това е доказано от езикознанието), ако не в непосредствената близост до Солун, поне на малко разстояние до него (например в днешна Албания или западна Северна Македония); в никакъв случай, по онова време, те не живяха в Добруджа, понеже древните селищни добруджански и мизийски имена са заимствани по-късно от румънците, чрез български език.
2
ThesSALONicA
01.12.2022 21:41:21
0
0
Глупава статия-интервю с посланичката на Румъния в Бг. за "отличните" отношения между двете страни:
https://www.novinite.com/articles/217790/Ambassador+Brandusa+Predescu%3A+Romania+and+Bulgaria%2C+True+Friends+and+Close+Neighbours+in+Europe+%23AmbassadorTalks
"1 Декември" (националният ден на Румъния) не е денят на "Великото Обединение" на Румъния, както пише в статията, а деня на Велика Румъния (в която влизаше и Южна Добруджа).
Журналистите от Новините или са глупаци, или обичат да се унижават пред Румъния, като се правят че не знаят че това е деня на усъвършенстването на Велика Румъния.
Да, Румъния не ви обича, Румъния ненавижда България, румънците мразят българите, престанете де си въображавате обратното, престанете да просите обича на румъницте, това само ви прави смешни и жалки.
Разбирам че някои от българите са завистливи и/или фрустрирани за това, че Румъния е по-голяма като площ, население, стандарта на живота и много биха искали, румънците да харесват българите и да ви отделят повече внимание, обаче това никога няма да стане. Докато Южна Добруджа е в състав на Бг. и на румънците-ученици им се преподава че Бг. е откраднала Южна Добруджа от Румъния през 1940 г. това няма да стане.
По-долу има много твърде скорошни анти-български статии от рум. онлайн-пространство:

Ambassador Brandusa Predescu: Romania and Bulgaria, True Friends and Close Neighbours in Europe

https://www.novinite.com/articles/217790/Ambassador+Brandusa+Predescu%3A+Romania+and+Bulgaria%2C+True+Friends+and+Close+Neighbours+in+Europe+%23AmbassadorTalks

"Today is Great Union Day – a national holiday in Romania marking the unification of Transylvania, Bessarabia, and Bukovina with the Romanian Kingdom in 1918."

https://www.stiridiaspora.ro/prof-cristescu-foarte-multi-turisti-romani-care-au-mers-in-vacanta-in-grecia-au-avut-parte-de-o-mare-surpriza-am-patit-o-si-eu-in-cadrilater_499001.html

Става дума за учителя по "история" Флорин Кристеску от "елитната" Букурещка гимназия (училище с разреди 9-12) Григоре Моисил за това че е срещнал говорящи румънски език когато е посетил гр. Тутракан. По-точно българка чиято майка е била румънка или сто-процентови етнически българи (стари хора) които са учили румънски език преди 1940 г., когато Тутракан беше в състав на Румъния.
Той претендира че е срщнал аромуни (които не говорят румънски, а аромунски - отделен език) когато е посетил Гърция и Сърбия.
Няма аромуни в Сърбия. Има само власи в Тимошка Покрайнина (Тимочка Краина) които обаче говорят румънски, а не аромунски. Такива хора има и в България, особено във Видинско.
Има аромуни в Северна Македония обаче няма как учителя по "история" да си въорбражава че Северна Македония е част от "Сърбия" (Югославия отдавна се е разпадала).
Тъпак румънски "учител" по "история", жертва на румънското "образование" по "история" и "география".

https://rgnpress.ro/2022/12/01/la-multi-ani-romania-la-multi-ani-romani-de-pretutindeni-2/
карта на Велика Румъния с честитка: "За много години, Румъния!"

https://evz.ro/bulgaria-cine-minte-in-legatura-cu-problema-migrantilor.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/bulgaria-cumpara-alte-opt-avioane-f-16-americane-scandal-monstru-din-partea-opozitiei-pro-ruse-de-la-sofia.html

https://www.g4media.ro/recensamant-in-bulgaria-scadere-drastica-a-populatiei-in-ultimele-trei-decenii-etnicii-bulgari-reprezinta-aproape-85-din-populatie-etnicii-turci-8-romii-4-unde-sunt-concentrate-principalele-comun.html

https://www.euractiv.ro/news/ministerul-bulgar-al-apararii-a-refuzat-sa-spuna-de-ce-nu-doneaza-generatoare-ucrainei-31697

https://evz.ro/din-cauza-partidelor-din-bulgaria-ue-nu-mai-este-un-stabilizator-extern-incontestabil-pentru-democratie.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/ucrainenii-vor-fi-dati-afara-din-hotelurile-din-bulgaria-de-la-1-decembrie.html

https://www.stiridiaspora.ro/ucrainenii-vor-fi-dati-afara-din-hotelurile-din-bulgaria-de-la-1-decembrie--motivele_499277.html

Интересно е че древните римиски а и пред-римски (тракийски, тоест гетски) селищни имена в Добруджа и околностите са заимствани в румънски език косвено, чрез български език (средно-български), например Harsova/Хыршова (Хърсово) от древното име Карсиум/Carsium, Camena/Камена (древното име на латински Vicus Petra/Викус Петра = Село Камък) от бг. "камен(н)а", Darstor/Dristor//Дырстор/Дристор (на латински Дуросторум/Durostorum) от среднобълг. (диалектно) име Дръстор/Дърстор.
Там, според румънските "историци" румънците живеят отпреди славяните и прабългарите до наши дни, непрекъснато като отседнало население.
Докато аромунското име на гр. Солун (Сърунъ/Saruna) е наследено пряко от латински език (народно-латинското име *Салона/*Salona, литературното латинско име Тесалоника/Thessalonica), въпреки че аромуните там били само случайни "жители" (според румънските "историци"), като пастири.
Истина
1
Blinken
01.12.2022 08:40:12
0
0
Държавният секретар на САЩ, А. Блинкен поздравлява Румъния за нейния национален ден:

https://www.digi24.ro/stiri/secretarul-de-stat-al-sua-mesaj-de-ziua-nationala-a-romaniei-relatia-noastra-este-puternica-2170013

"1. Декември" е денят когато историческата област Трансилвания (бивша австро-унгарска територия) се "обединява" с Румъния.
Това е само последната крачка на "обединението" на "румънските земи" от 1918 г. във Велика Румъния, след бившата руска Бесарабия и бившата австрийска Буковина.
Днес средната част от Бесарабия е основната част на независима държава Молдова, докато Северна Буковина, Северна Бесарабия (територията около гр. Хотин) и Южна Бесарабия (където живеят много българи) е в състав на Украйна (=западната част на укр. област Одеса, до р. Днестър).
Днешна Молдова съдържа и земи, които не са били в състав на Велика Румъния (Приднестровието).

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25930496-1-decembrie-ziua-nationala-romaniei-semnificatiile-acestei-zilei-alte-date-mai-fost-trecuta-sarbatorita-ziua-romaniei.htm

"In urma cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu Romania, si a consfintit ceea ce acum numim Romania Mare."

Google превод:
104 years ago, in 1918, in Alba Iulia, the Great Assembly took place that voted for the union of Transylvania with Romania, and consecrated what we now call Greater Romania.

Значи САЩ и другите страни които поздравл. Румъния днес всъщност обиждат Бг., Укр . и Молдова понеже Велика Румъния съдържаше и бг. земя Южна Добруджа.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки