В Будапеща въртят педали, за да свети елхата


В Будапеща въртят педали, за да свети елхата
Снимка: Ройтерс
29 Ноември 2022, Вторник


Велосипед зарежда батерия, която  заедно със слънчеви панели захранва светлините на площада в унгарската столица

Автор: Десант

Велосипед, чиито педали въртят минувачи, захранва светлинна инсталация във формата на коледно дърво в Будапеща. Използването на диначмо, кметът на един от районите на унгарската столица хем отбелязва празничния сезон, хем спестява от рязко нарастналите разходи за електроенергия, съобщи Ройтерс.

Елхата свети пълноценно само докато някой много бързо върти педалите и това кара семейства с деца да спират и да искат да опитат. Велосипедът зарежда батерия, която  заедно със слънчеви панели захранва светлините на площада в Будапеща.

„От една страна, продължаваме да се движим в това студено време. От друга, можем да разберем от личен опит колко много трябва да въртим педалите, за да светне една шестметрова коледна елха", казва Гергей Орси, кмет на втори район на Будапеща.

В тази будапещска община са решили да отменят  тази година по-голяма част от обичайната коледна светлинна украса заради енергийната криза. „Всяка година този площад е красиво украсен. Щеше да е тъжно и мрачно, ако тази година не беше така, но мисля, че това е отличен компромис“, казва местната жителка Нора, след като е въртяла педалите на велосипеда, докато малкият ѝ син я е наблюдавал.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки