Нови археологически обекти откриха край Дебелт


Нови археологически обекти откриха край Дебелт
Снимка: Архив НАР „Деултум-Дебелт“
25 Ноември 2022, Петък


Те са от различни исторически периоди, но преобладават тези от римската епоха

Автор: Десант

16 нови археологически обекта са открити при теренни проучвания в националния резерват Деултум. Те са осъществени в района на село Дюлево, съвместно с доц. Иво Чолаков от Националния археологически институт към БАН, и са от различни исторически периоди, като преобладават тези от римската епоха, съобщи директорът на резервата Красимира Костова, цитирана от БНР-Бургас.

„Нормално е римските вили да са около колонията в един периметър от 20 км. Открихме и един праисторически обект, което е добро попадение, защото подобни обекти са изключително малко на територията на община Средец. Тези нови обекти се регистрират, за да може да се опази културното наследство и се слагат определени режими за ползването на земята, защото тя може да се обработва за посеви, но не могат да се засаждат трайни насаждения“ - посочи археоложката.

Специалистите определят обектите за проучвания край селата Дюлево и Драчево като перспективни. Те са на мнение, че за праисторическия обект и на три от римските вили си заслужава да се осъществят проучвания. Предстои за целта да бъде осигурено нужното финансиране.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки