КЗП с всеобхватни проверки за спазване изискванията на Закона за туризма в балнеолечебни и спа центровете


КЗП с всеобхватни проверки за спазване изискванията на Закона за туризма в балнеолечебни и спа центровете
Снимката е илюстративна
25 Ноември 2022, Петък


Осъществяваният контрол е в рамките на Програма „Зима 2022 – 2023“. Вижте кои са най-често срещаните нелоялни търговски практики

Автор: Десант

От ноември 2022 г. до края на март 2023 г. Комисията за защита на потребителите ще извършва проверки по Програма „Зима 2022 – 2023“. Целта е да бъде осъществен всеобхватен контрол по спазване изискванията на Закона за туризма и осигуряване на оптимална защита интересите на потребителите при предоставянето на туристически услуги през зимния сезон.

Част от акцентите по Програмата към настоящия момент са проверки на: места за настаняване с определена категория 3, 4 и 5 звезди; СПА и уелнес центрове и прилежащите заведения за хранене и развлечения.

За периода 11 ноември – 16 ноември са извършени общо 100 проверки, от които 10 на места за настаняване, 89 на заведения за хранене и развлечения и 1 в СПА център. Установени са 7 нарушения, за които предстои съставяне на АУАН за установени нарушения.

От 21 ноември приоритетно се извършват проверки на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“. От директорите на Регионални дирекции е създадена организация за извършване на съвместни проверки с представители на ДАМТН.

В хода на проверките, освен спазването на изискванията на Закона за туризма, се следи, събира и анализира информация с цел преценка дали потребителите получават пълна, вярна  информация, която по начина на представяне не е заблуждаваща. Преди или в хода на извършваните проверки на туристическите обекти се проверяват и сайтовете им или налични данни за тях в интернет пространството.

По отношение обектите балнеолечебен (медикъл СПА) център, СПА център, уелнес център и таласотерапевтичен център се следи дали са сертифицирани съгласно изискванията на Закона за туризма и дали информацията за вида им е вярна.

В случая следва да се има предвид, че право да използват в наименованието си абревиатурата „СПА“, съответно обозначенията „балнеолечебен (медикъл СПА)“, „уелнес“ и „таласотерапия“ или да предоставят услуги, обединени под наименованията „балнеолечебни“ или „СПА/уелнес услуги“, посочени в рекламни брошури, листовки или на интернет страници, имат само лицата, извършващи дейност в сградите или помещенията, получили сертификат за „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ или „таласотерапевтичен център“ по реда на Закона за туризма.

При преглед на информацията на сайтове потребителите трябва да получат верни данни за вида и категорията на туристическите обекти, както и по отношение предоставяни услуги, условия, местонахождение и др. въз основа, на които ще направят избор и ще вземат решение за покупка.

До момента най-често установяваните нелоялни търговски практики са за:

- предоставяне  на невярна и подвеждаща информация на интернет сайта относно наличието на Спа център в място за настаняване;

- предоставяне на невярна и подвеждаща информация относно наличието на СПА и уелнес център без да има сертифициран обект по чл.3, ал.2, т.5 от Закона за туризма на интернет сайт и на място в туристическия обект.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки