Адвокати от НБПП са предоставили над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие


Адвокати от НБПП са предоставили над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие
Снимката е илюстративна
25 Ноември 2022, Петък


25 ноември е обявен от ООН за международен ден за елиминиране на насилието срещу представителки на нежния пол

Автор: Десант

25 ноември е обявен от ООН за международен ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години.

В полза на някои от жертвите вече има издадени от съда ограничителни заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в кризисни центрове и с помощта на адвокатите водят дела за родителски права. Това отчитат от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в  Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Общо 40 адвокати, съвместно с ромски медиатори, обикалят отдалечените населени места и ромските квартали в трите области, така че максимално да скъсят дистанцията с хората, които имат нужда да защитят правата си, но не знаят как.

Мобилните групи са сформирани от НБПП в изпълнение на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„Не са редки случаите, в които пострадалите не възприемат като насилие, а като форма на заслужено наказание посегателствата върху тях. Една от важните ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят защита“, споделя  ръководителят на проекта адв. Диляна Гитева.

Именно това е причината да се организират обучения в местните училища, в които дейно участие вземат и ромските медиатори, работещи по проекта.

„Националното бюро за правна помощ организира срещи с местните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе създаване на пилотен координационен механизъм в защита на жертвите по полов признак. Така се синхронизира дейността на адвокатурата, МВР, съда, прокуратурата и социалните служби срещу домашното насилие“, информира председателят на НБПП Наталия Илиева.

Една от целите е всеки сигнал за домашно насилие, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да определи адвокат да отива на място и да консултира пострадалия.

С решение на НБПП от 29 юни т.г., всички адвокати, които работят в регионалните центрове за консултиране към адвокатските колегии, могат да дават консултации на пострадалите от домашно насилие и извън центровете, на място в РПУ-тата, кризисни центрове или други институции.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки