Проф. Витанов: По Коледа не се очакват проблеми с ковида


Проф. Витанов: По Коледа не се очакват проблеми с ковида
24 Ноември 2022, Четвъртък


Математикът смята, че сценарият „Празни болници“ ще си остане стабилен и през ноември

Автор: Десант

В Китай отново отчитат рекорден брой случаи на заразяване с коронавирус, въпреки опитите на властите  да ограничат разпространението на вируса чрез строга изолация, масово тестване и ограничаване на пътуванията. 

Каква е ситуацията у нас, коментира във фейсбук страницата си бившият член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

„Както бе прогнозирано, битката между Ковида и други вируси доведе до забавяне на  разпространението на К-19.  Това няма да позволи на ковид вълната да се вдигне толкова високо, че да създаде съществени проблеми за здравната система до коледните празници. Здравната система се очаква да се справи“ - категоричен е математикът.

14-дневната заболеваемост днес е  49,07 на 100 000 и е спаднала. „Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коледните празници. След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай тях.  Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми“ - изтъква той.

По думите му модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 237 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Очаква се да няма дифузно разпространение поне 250 дни. Тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници.

Базовото репродуктивно число днес е 0,69. Под 1 е, което означава, че заразата се свива, „но  Ковидът не се дава да бъде тръшнат бързо“, все пак предупреждава проф. Витанов.

Засега се наблюдава задържане на ниски стойности на индекситe по области. Той смята, че сценарият „Празни болници“ ще си остане стабилен и през ноември.

За страната, индексът е  11 пъти под  критичната стойност.  Дифузното разпространение  го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. 

Математикът подчертава, че планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. 

Що се отнася до смъртността, то тя е сведена до едноцифрено число на ден и се очаква да остане ниска през втората половина на ноември, но все пак се очаква да се появят и  дни с двуцифрено число починали.

В заключение професорът обобщава, че ситуацията е  спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен. Дифузното разпространение е  угасено.  Клъстерното разпространение е на ниско ниво. „Прогнозата я знаете – и  през ноември, болниците няма да се напълнят.  Няма да се напълнят и до Коледа“.

На картата на риска няма червени области, а броят на зелените расте, обстановката е спокойна. 


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки