Защитените специалности във вуз стават 27


Защитените специалности във вуз стават 27
Снимката е илюстративна
23 Ноември 2022, Сряда


Вижте кои нови четири бяха добавени към списъка с тях

Автор: Десант

Още четири специалности, изучавани в Минно-геоложкия университет „Св.Иван Рилски“, стават защитени, реши правителството. С тях списъкът се разширява на общо 27 специалности, от които 14 са в областта на филологиите, 2 са в областта на физическите науки, а останалите 11 са в областта на техническите науки.

Новите специалности са „Приложна геофизика“ от професионално направление „Науки за земята“, ,,Хидрогеология и инженерна геология“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, ,,Обогатяване и рециклиране на суровини“ от професионално направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“ и „Разработване на полезните изкопаеми“ от професионално направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“.

Очаква се в тези специалности да се обучават общо 211 студенти в редовна и задочна форма на обучение за образователно-квалификационна степен „бакалавър“. За издръжката им през академичната 2022-2023 г. са необходими 100 553 лв., които ще бъдат осигурени в рамките на утвърдения разходен таван за държавните висши училища за 2023 г.

Причината за разширяването на списъка е очакваният недостиг от специалисти с тези инженерни профили на пазара на труда. През последните години броят на студентите по четирите специалности все повече спада, което води и до намаляване на броя на дипломираните инженери.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки