В Бургас демонстрираха модерни технологии за документиране и дигитализация на културното наследство


В Бургас демонстрираха модерни технологии за документиране и дигитализация на културното наследство
Снимки: Авторът
23 Ноември 2022, Сряда


Те спомагат за привличане на младото поколение към музеите и другите културни институции

Автор: Диана Славчева

Представители на библиотеки, музеи, галерии, архиви и различни изследователски институции от Бургас и региона взеха участие в семинар, посветен на документирането и дигитализацията на културното наследство. На форума, организиран от бургаския музей, гост бе историкът и режисьор Емил Михов, който е основател на на продуцентска къща, занимаваща се с изработка на мултимедийни и филмови продукти в сферата на културният туризъм и реклама.



„През годините с моите колеги развихме една лаборатория за модерните технологии в сферата на културата - виртуални очила, VR, холограми. Целта е по-качествено представяне на експонати, ритуали и традиции, за да увлечем младото поколение, тъй като културата е и образование, и възпитание“ - казва Емил Михов.

Той дава пример с една келтска гривна, изложена в наш музей, към която никой от посетителите не проявявал интерес. Затова с екипа му направили холограма с актьори, които изпълнявали ролята на древните келти - преди да влязат в бой се боядисвали с червена боя и слагали гривната на врата, подобно на днешните военни пагони. Интересът към артефакта нараснал неимоверно.

Дигиталните изображения са толкова убедителни, че в един друг музей, докато представяли на входа му холограма с дим, пристигнали пожарникарите!



Размерът на холограмите практически няма ограничение. Един от плюсовете на новите технологии е, че те се разработват индивидуално за всеки обект и разказват за експоната без да го променят. 

На семинара в Бургас Емил Михов демонстрира пред специалистите различни иновативни и цифрови технологии за подобряване на потребителския опит в културните институции, така че те да станат по-увлекателни и интересни за публиката. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки