Риба скат и пеперуда вдъхновиха създаването на робот


Риба скат и пеперуда вдъхновиха създаването на робот
Снимка: shutterstock.com
22 Ноември 2022, Вторник


Вижте подробности за новата американска разработка

Автор: Десант

При създаването на роботи често като вдъхновение за учените служи природата на Земята - например при „раждането“ на роботи паяци или механизми, чиято работа напомня раци. Но морският живот най-много вдъхновява специалистите, занимаващи се с нови разработки. 

Екип от Университета на Северна Каролина в САЩ е разработила робот, използвайки за образец риблата скат, която имитира движението на пеперуда, благодарение на което може да развие огромна скорост в дълбините. Изследователите се вдъхновили най-вече от това, че скатова хрущялна риба, известна като морски дявол, може да плува със скорост, превишаваща дължината на тялото му в секунда, и точно това санало основа за конструирането на тяхната иновация.

Разработката им има мек силиконов корпус, надуващ се посредством превключвател, а неговите крила постоянно са в две стабилни състояния. Движението на робота се осъществява за сметка на процеса на надуване и свиване на тяулото, като крилата извършват във водата движения, подобни на маховете на пеперудените крила, което го изтласква напред.

При това не е задействан двигател, а крилата пасивно се привеждат в действие с помощта на тялото, благодарение на което специалистите са успели да опростят максимално конструкзията и общото й тегло. 

Американската разработка се движи със скорост, съставляваща 3,74 пъти дължината на тялото й в секунда, като екипът няма намерение да спира и планира да продължи работата си.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки