Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев от НФСБ внесоха сигнал в прокуратурата за състоянието на границата


Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев от НФСБ внесоха сигнал в прокуратурата за състоянието на границата
18 Ноември 2022, Петък




Автор: Десант

Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев от НФСБ настояват за проверка от страна на главния прокурор Иван Гешев за състоянието на границата. Сигналът от тримата бе внесен днес.

Повод е бездействието от страна на министрите на вътрешните работи в периода от май 2021 г. до момента Бойко Рашков и Иван Демерджиев, както и от страна на президента Румен Радев във връзка с управлението и опазването на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската държавна граница.

Тримата изнасят следните факти и настояват за проверка от страна на Главния прокурор по тях:

Оградата е определена за стратегически обект от голяма важност за националната сигурност и експлоатацията и е част от системата за опазване и охрана на държавната граница, като от момента на завършването си през 2017 г. до месец май 2021г. е изпълнявала функциите и оправдавала целта на създаването си, а именно да ограничи и да възпрепятства в максимална степен засиления мигрантски натиск, посочват в сигнала си Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев.

От месец май 2021г. до момента е увеличен мигрантския натиск в резултат на липсата на навременно стопанисване и поддръжка на оградата. Само за 2021г. служителите на Главна дирекция „Гранична полиция" (ГД „ГП“) са предотвратили 55 000 опита за незаконно влизане в България през българско-турската граница. Очаква се тази година тази бройка да е по-голяма, се казва още в сигнала.

Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев припомнят, че по предложение на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков на 16.09.2021 г. Министерският съвет предоставя правото на управление върху оградата на Министерството на вътрешните работи. Две седмици по-късно, пак по негово искане, правителството гласува отпускане на допълнителни 5 млн. лв. за ремонта й.

Одобрени са и разходи в размер до 37 млн. лв., по бюджета на МВР за 2021г. за финансово обезпечаване на дейността на ведомството в условията на засилен миграционен натиск.

Бойко Рашков обявява по БНТ на 26 август тази година, че от отпуснатите 5 милиона лева за поддръжка на оградата са изразходвани 1 милион лева, като тя е ремонтирана цялостно. 

Това поставя въпроса какво се е случило с останалото отпуснато финансиране, особено след като по думите на Рашков, е направен цялостен ремонт на защитното съоръжение, поставят въпроса вносителите на сигнала.

Симеонов, Ячев и Митев посочват също, че на 17 август, тази година Министерски съвет одобрява допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2022 година в размер до 1 500 000 лв., които са за финансовото обезпечаване на управлението на оградата.

Въпреки отпуснатите от държавния бюджет значителни финансови средства в размер на милиони левове, Бойко Рашков и Иван Демерджиев, в качеството им на министри на вътрешните работи в периода от месец май 2021г. до днес, не са изпълнили задълженията си и не са предприели необходимите действия за осигуряване на адекватна и навременна поддръжка на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип, включително поправянето на компрометираните участъци, така че да не се налага това да бъде извършвано от военнослужещи и гранични полицаи, които нямат подобни задължения съобразно длъжностната им характеристика, заявяват Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев.

Очевидно извършените ремонтни работи в края на 2021г. и през настоящата година не са извършени качествено, което поставя въпроса за нецелесъобразното и евентуално незаконосъобразно разходване на отпуснатите финансови средства в размер на милиони левове.

Налага се нелицеприятния извод, че средства, предназначени за ремонт на оградата, са били пренасочени за други цели. По този начин се нанасят реални значителни имуществени вреди, дискредитира се националната сигурност на страната, и дори се стига до загуба на човешки животи, се казва в сигнала.

Симеонов, Ячев и Митев посочват, че значение за дискредитиране на този стратегически обект от голяма важност за националната сигурност имат действията и бездействията на президента на Република България г-н Румен Радев. В сигнала се казва, че президентът е отговорен за всеки направен от него персонален кадрови избор в назначаваните с негов указ служебни правителства в периода 12 май 2021 г. до днес, включително за длъжността министър на вътрешните работи.

Не по-малко укоримо е, че президентът не е изпълнил задълженията си по Закона за консултативния съвет за национална сигурност /ЗКСНС/. От месец май 2021г. до сега са проведени 3 (три) заседания на КСНС с 3 (три) по-малко от изискванията на закона, като на нито едно от тях не е обсъждан увеличеният мигрантски натиск и поддържането на оградата като стратегически обект от системата за национална сигурност, включително на последното заседание на съвета проведено на 15.02.2022г. на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки.“

Изложеното ни мотивира да се обърнем към Главния прокурор с искане да упражни предоставените му правомощия да извърши проверка по изнесените факти и ако се установи извършването на престъпления и/или закононарушения, да се отнесе към тях с цялата строгост на закона, настояват в сигнала си до Иван Гешев Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев . 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки