Тръгна петиция срещу открити рудници в община Ардино


Тръгна петиция срещу открити рудници в община Ардино
11 Ноември 2022, Петък


Заради концесията ще бъдат унищожени 160 декара гори. Има опасност и за местните водоизточници

Автор: Десант

В интернет тече подписка срещу инвестиционното намерение на Горубсо-Кърджали АД в територията на община Ардино. Предвидената в проекта територия на откритите рудници обхваща 240 декара, от които 160 декара са само гори, които ще бъдат унищожени.

На всеки час ще се добиват 50 тона руда, която ще бъде извозена в Кърджали на разстояние 30 км, като се използва републиканската пътна мрежа. По този начин и без това разбитите пътища ще бъдат унищожени.

Във въпросната територия попадат и множество питейни водоизточници. Открития способ на добив на руда с взривове създава риск от тяхното замърсяване, както и на реките в района, което ще направи невъзможно съществуването в района, категорични са инициаторите на подписката от сдружение „Балканка“.

Те припомнят, че „Горубсо-Кърджали“ АД спечели делото срещу решението на РИОСВ-Смолян, която даде отрицателно становище по процедурата за ОВОС на инвестиционното намерение.

Инвестиционното предложение е свързано с добив на полиметални руди от находище „Китница“ в кърджалийската община Ардино за срок от 20 години. Намерението е то да се реализира по открит способ, като добитата руда, която се отнася към полиметалните златно-сребърни руди, ще се преработва в действащите мощности на Обогатителна фабрика – Кърджали.

Находище „Китница“ се намира на около 34 км западно от Кърджали и ще се разработва последователно в два участъка: „Чернигово“ - за първите 12 години, и „Мировец“ - за следващите 8 г.

Срещу концесията бяха подписаха протестни декларации  жители на селата Долно Прахово, Чернигово, Китница, Търна, Дедино и Боровица. Отрицателно бе и становището на кмета на община Ардино с мотив, че тя ще нанесе значителни негативни последици върху околната среда, върху урбанизираната част на населените места, върху техническата инфраструктура (водоснабдяване, общински пътища), както и че съществуват рискове за човешкото здраве и поминъка на населението.

С решение от края на миналата година Общинският съвет в Ардино също възразяви категорично срещу реализацията на инвестиционното предложение.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки