Учредиха Инициативен комитет за създаване на Световен център за култура и изкуство на Св. св. Кирик и Юлита


Учредиха Инициативен комитет за създаване на Световен център за култура и изкуство на Св. св. Кирик и Юлита
11 Ноември 2022, Петък


Вижте кои са членовете му

Автор: Дина Харизанова

На 9 ноември в София бе учреден Инициативен комитет за създаване на Световен център за култура и изкуство на остров Св. св. Кирик и Юлита в Созопол.

Инициативата за изработване на концепцията за острова датира от години. За нейното осъществяване бяха проведени редица срещи, като се потърси подкрепа от ОАЕ, от Франция и ЮНЕСКО. Предстои сътрудничеството с ОАЕ и с френската република да се оформи с меморандуми.

Културният министър Велислав Минеков бе категоричен, че няма да се откаже от реализирането на този ценен за опазването на културното наследство и развитието на културния туризъм и творческите индустрии на страната ни проект и призова участниците в Инициативния комитет да провеждат срещи поне два пъти годишно, като предложи следващата да се състои на самия остров.



Зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов представи членовете на Инициативния комитет: председател: проф. Велислав Минеков, министър на културата, и членове: г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България; проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, основен участник в разработването на концепцията; проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова – б. директор на Националния институт за недвижимото културно наследство и настоящ преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия;  проф. д.н. Мария Нейкова, областен управител на Областна администрация – Бургас; г-н Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол; г-жа Радост Георгиева, главен архитект на Община Созопол; г-н Йосиф Спиридонов, почетен консул на Южна Корея в Бургас; проф. Коста Костов; г-н Людмил Лалов, енергиен експерт; арх. Георги Бакалов, б. председател на Съюза на архитектите в България; д-р Найден Прахов, директор на „Център за подводна археология“, към МК; доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей – БАН; Бисера Йосифова, изкуствовед, бивш зам.-директор на Националната художествена галерия, бивш зам.-министър на културата; Борис Хаджийски, директор на Регионален исторически музей – Пазарджик, председател на Сдружение „Български музеи“; проф. Христо Пимпирев, български учен и полярен изследовател, професор по геология в СУ „Св. Климент Охридски“; Петър Кънев, народен представител от Бургаски избирателен район.

Съгласие да участва в Инициативния комитет е изразил и Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично“.


В категории: Новини , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Автономна Таракли
14.11.2022 16:06:48
0
0
Нова румънска анти-бг. книга по "история", със заглавие "Организацията на Рум. Православна Църква в Южна Добруджа между 1913 и 1940 г.".

Organizarea Bisericii Ortodoxe Romane in Dobrogea de Sud (1913 - 1940)

https://www.editurauniversitara.ro/religie-si-filosofie-17/organizarea-bisericii-ortodoxe-rom%C3%A2ne-%C3%AEn-dobrogea-de-sud-1913-1940.html

На корицата е снимка на стара рум. карта на Южна Д. под заглавие: "Обединяването на румънска Добеуджа", тоест през 1913 г. румънците не откраднали Ю.Д., а я обединили с вече румънската (от 1878 г.) Северна Добруджа.
Книгата е от 2022 г., издателството е държавно ("Editura Universitara"=Университетско Издателство) , подчинено на рум. Министерство на Образованието, значи това са официални териториални претенции към Ю.Д. от страна на Рум. и "обучаване" на студентите в духа на омраза към бг. ("говор на омраза").

Връщане на мощите на Св. Димитър Басарбовски (покровител на гр. Букурещ) от ВРАЖДЕБНА Рум. в Бг.!!!
Ако Бг. Православна Църква ще ги изисква от Рум., веднага всичките прояви на рум. исторически ревизионизъм (не само книги) ще спрят.
Като (уж) учреждение на Бога, Рум. Прав. Църква би трябвало да ги върне, въпреки че юридически Бг. П. Църква няма повече право да ги изисква.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки