Словенският национален музей включи в „Истории от миналото“ вдъхновяващ разказ за долината на Русенски Лом


Словенският национален музей включи в „Истории от миналото“ вдъхновяващ разказ за долината на Русенски Лом
11 Ноември 2022, Петък


Книгата събира на 102 страници всички места и събития от древността от осем държави

Автор: Десант

Вдъхновяващ разказ за долината на Русенски Лом влезе в издание на Националния музей на Словения. „Истории от миналото“ е книга, която събира на 102 страници всички места и събития от древността от осем държави.

Текстове за средновековния град Червен и Ивановските скални църкви са дело на д-р Искрен Великов от Регионален исторически музей – Русе, а местата той е представил като част от чудесното великолепие на региона.

За да опише контекста на тези важни средновековни обекти, авторът запознава читателите с долината на Русенски Лом, с първите изследователи, със защитените животински видове, с многообразието на каньона и неговите пещери. За финал е оставил възможността Българското средновековие да се превърне във виртуално изживяване.

Д-р Великов е участвал в процеса на дигитално заснемане на двата обекта, както и в поетапното им реконструиране. Резултатът от този процес може да се види с дигитални очила в залите на Историческия музей в Русе по време на презентации.

В изданието са представени хронологично от времето на Праисторията до Средновековието други осем обекта от Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Унгария, Словакия, Австрия и Германия. Всички те са обединени от поречието на река Дунав, която тръгва от сърцето на Европа.

Книгата е на английски език и описва виртуално пътуване през изгубени пейзажи, тъй като обектите, включени в нея, не съществуват реално във вида, в който са представени. Тяхната интерпретация – визуална и наративна, представлява важен елемент от разказите за общото европейско минало, което ни свързва и днес.

Изданието „Истории от миналото“ е реализирано благодарение на проекта „Дунавски археологически дигитални пейзажи“, който от българска страна се представлява от Регионален исторически музей – Русе.


В категории: История , Добри Вести

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
SUSAN BENSON
23.11.2022 11:02:24
0
0
Здравейте, имате ли нужда от надеждна и надеждна компания, за да получите заем за финансиране на вашия проект, бизнес заем, личен заем или ипотечен заем? не търсете повече от Sunshine Financial Group Inc. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги, обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми и много други за субсидиран лихвен процент от 3% годишно. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага

Знам, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хора, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора смятат, че е толкова трудно да получат заем за собствен капитал от техните местни банки или други финансови институции поради високата лихва лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини.

Не се тревожете повече, защото Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете своя заем в рамките на 24 часа след одобрение.
* Достъпна лихва от 3%.
* Висок процент на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
* Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години.
* Лесно онлайн приложение.
* Персонализирани насоки и опит.
* Без скрити такси

Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да завършите транзакциите си, когато и където имате нужда.

Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +447360502110 | & Получете отговор веднага.
1
Автономя за Таракли
14.11.2022 16:05:27
0
0
Нова румънска анти-бг. книга по "история", със заглавие "Организацията на Рум. Православна Църква в Южна Добруджа между 1913 и 1940 г.".

Organizarea Bisericii Ortodoxe Romane in Dobrogea de Sud (1913 - 1940)

https://www.editurauniversitara.ro/religie-si-filosofie-17/organizarea-bisericii-ortodoxe-rom%C3%A2ne-%C3%AEn-dobrogea-de-sud-1913-1940.html

На корицата е снимка на стара рум. карта на Южна Д. под заглавие: "Обединяването на румънска Добеуджа", тоест през 1913 г. румънците не откраднали Ю.Д., а я обединили с вече румънската (от 1878 г.) Северна Добруджа.
Книгата е от 2022 г., издателството е държавно ("Editura Universitara"=Университетско Издателство) , подчинено на рум. Министерство на Образованието, значи това са официални териториални претенции към Ю.Д. от страна на Рум. и "обучаване" на студентите в духа на омраза към бг. ("говор на омраза").

Връщане на мощите на Св. Димитър Басарбовски (покровител на гр. Букурещ) от ВРАЖДЕБНА Рум. в Бг.!!!
Ако Бг. Православна Църква ще ги изисква от Рум., веднага всичките прояви на рум. исторически ревизионизъм (не само книги) ще спрят.
Като (уж) учреждение на Бога, Рум. Прав. Църква би трябвало да ги върне, въпреки че юридически Бг. П. Църква няма повече право да ги изисква.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки