В Русе слагат тортата „Гараш“ на... кръгла маса


В Русе слагат тортата „Гараш“ на... кръгла маса
Снимка: РИМ-Русе
10 Ноември 2022, Четвъртък


Легендарният сладкиш е създаден в дунавския град през XIX в.

Автор: Десант

Торта „Гараш“ е темата на кръглата маса, която русенският музеят организира в края на ноември.

През последната една година популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с  времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад в българските пазари, авторството и присъствието на „оригинална“ рецепта.

Целта на формата е да изложи научните постановки по темата, да представи различните гледни точки като даде поле за изява на специалисти и техните проучвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията.

За изследователите са важни контекстът на епохата, допустимостта на противоречивите тези, както и необоримите свидетелства за наличие на торта, майстор сладкар и шоколад, които правят възможни създаването на торта „Гараш“ в Русе през XIX в. Така сладкото изкушение става неизменна част от културните наследства, важни за русенските граждани и днес.

Проучвателите определят XIX век като векът на тортите. Тогава се появяват „Добуш“, „Сахер“, „Естерхази“, „Гараш“, „Павлова“.

В последните години торта „Гараш“ намери и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник със „Славяните на масата“ на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса.

През изминалото лято в Русе се проведе и първото издание на фестивала на тортата „Гараш“, който привлече професионални сладкари и любители, които създадоха многообразие от варианти на торта – по „оригинална“ рецепта, по собствена рецепта, за вегани, за кето диета и много други. Разнообразието показва, че местните общности ценят културния продукт и се идентифицират с него.

Кръглата маса, посветена на тортата „Гараш“, е част от Националната научна конференция „Места на памет и културни наследства“, която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки