Генерал Стефан Нерезов – командирът на Девета пехотна плевенска дивизия, загива при атентата в „Св. Неделя“


Генерал Стефан Нерезов –  командирът на Девета пехотна плевенска дивизия, загива при атентата в „Св. Неделя“
Снимка: ДА „Архиви“
10 Ноември 2022, Четвъртък


Под неговото вещо командване дивизията записва редица блестящи победи над войските от Антантата, превръщайки се в една от най-боеспособните български части

Автор: Атанас Коев

На 12 ноември се навършват 155 години от рождението на генерал Стефан Нерезов –  командир на една от най-елитните ни военни части през Първата световна война – Девета пехотна плевенска дивизия.

Бъдещият славен военен деец е роден в Севлиево на 12 ноември 1867 г. в патриотично и родолюбиво семейство. Основно и средно образование получава в родния си град.

С голяма радост момчето посреща освобождението на България от турско робство през 1878 г., гледайки с възхита и преклонение нашите опълченци. Още оттогава в него са загнездва мисълта да се посвети на военната кариера в служба на Родината.

Когато през 1885 г. избухва Сръбско-българската война 18-годишният тогава младеж се записва като доброволец и се сражава храбро със сръбските нашественици. След края на войната постъпва във Военното училище в София. Завършва го през 1888 г. с отличие и е произведен в първи офицерски чин –  подпоручик.

По време на службата си в различни гарнизони на страната се изявява като отличен командир, поради което е изпратен да следва във Военната академия в Торино, Италия. През 1896 г. той се завръща в България, продължавайки строевата си военна служба.

Заради солидното му образование и добрата военна подготовка по време на Балканските войни е назначен за началник на Оперативния отдел, като същевременно е помощник-началник щаб на Действащата армия. Той тежко преживява националната катастрофа, сполетяла страната ни.

След влизането на България в Първата световна война през 1915 г. на страната на Централните сили генерал Нерезов е командир на Девета плевенска пехотна дивизия. Под неговото вещо командване тя записва редица блестящи победи над войските от Антантата, превръщайки се в една от най-боеспособните български части.



Следва ново назначение, като за кратко той е началник на взетата от сърбите Моравска военно-инспекционна област. От юли 1918 г. е командващ на Първа българска армия, с която се сражава до последните дни на войната.

Стефан Нерезов, като патриот и родолюбец е покрусен от новата катастрофа, застигнала страната ни през есента на 1918 г. Въпреки това той остава на служба във войската, като в периода 1920-1921 г. е назначен за началник-щаб на българската армия. През 1921 г. се уволнява и минава в запаса.

На 16 април 1925 г. генерал Нерезов отива на опелото в църквата „Света Неделя“ на убития от комунистите запасен генерал Коста Георгиев. По време на службата се разнася страхотен взрив и куполът на храма се сгромолясва върху присъстващите. Загиват около 150 души, сред които и 12 видни български генерали.

Един от тях е севлиевски военен деец, участник във всички войни водени от България след освобождението и от османско владичество. Така от ръцете на комунистическите терористи загива един от изявените наши генерали, оставили с дейността си трайна диря в изграждането на българската армия и допринесли за нейната бойна слава.

Преживе за своята храброст  и командирски умения генерал Стефан Нерезов получава множество отличия и награди, сред които орден „За храброст“ – II и III степен, орден „Свети Александър“ – IV и V степен без мечове, орден „За военна заслуга“ – I степен с военни отличия и орден „За заслуга“ –  на обикновена лента.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки