Военните моряци почетоха загиналите в битката при Варна преди 578 години


Военните моряци почетоха загиналите в битката при Варна преди  578 години
09 Ноември 2022, Сряда


С минута мълчание беше отдадена почит към загиналите унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари

Автор: Десант

На 10 ноември се навършват 578 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и трансилванския воевода Януш Хуняди, срещу турските войски на султан Мурад ІІ.

В навечерието на годишнината, в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик”, представителна част от Военноморските сили,  Представителният духов оркестър на ВМС и командири на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя.

Строят на почетен караул на Военноморските сили беше приет от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

След словото на директора на музея д-р Невян Митев, свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия отслужиха заупокойна молитва.

С минута мълчание беше отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари.

Бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки