Отчитат спад на посещенията в пещерата „Добростански бисер“


Отчитат спад на посещенията в пещерата „Добростански бисер“
Снимка: Община Асеновград
09 Ноември 2022, Сряда


Причините са инфлационните процеси в страната, сред които драстичното увеличение на горивото, както и войната в Украйна

Автор: Десант

Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград през изминалия сезон е посетена от 2600 туристи, въпреки забавянето по отварянето й за посетители. За около три месеца приходите от този обект, влезли в бюджета на асеновградското общинско предприятие „Туризъм“, възлизат общо на 13 649,40 лева. В частта си от предоставяне на услуги стойността е в размер на 11 448 лева, а от продажба на стоки – 2201,40 лева. Разходите за същия период са на стойност 3136 лева. 

Посетителите, пред които е презентирана красотата и природните феномени на пещерата, са предимно семейства. Туристи са пристигали от почти цяла България. Най-голям брой са тези от София, следвани от жители на градовете Варна, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Димитровград и други. В повечето случаи туристите са били отседнали в туристическите комплекси, хотелите и къщите за гости, разположени в района.

„Трябва да се отбележи, че организираните групи от туроператорите тази година бяха по-малко, в сравнение с преди, поради обективните причини за неясното отваряне на обекта, което закъсня с повече от 40 дни.

Същевременно, подчертаваме, че спадът на посещенията се повлия и от инфлационните процеси в страната, сред които драстичното увеличение на горивото, войната в Украйна, както и от неблагоприятното време, съвпадащо с почивните дни“, посочва директорът на ОП „Туризъм“ към Община Асеновград Димитър Кирков.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки