Излезе книга за първите крале на Европа


Излезе книга за първите крале на Европа
08 Ноември 2022, Вторник


Сред богатството от експонати, включени в изданието, са и артефакти на русенския музей – Боровско съкровище, меден слитък и кремъчни ядра

Автор: Десант

Музеят „Фийлд“ в Чикаго получи първите 1200 копия от новата книга, озаглавена „Първите крале на Европа: От фермери до владетели в праисторическата Югоизточна Европа“. Съставители са д-р Атила Гуча и проф. Уилям Паркинсън.

Сред богатството от експонати, показани в каталога, са и артефакти на русенския музей – Боровско съкровище, меден слитък и кремъчни ядра.

В продължение на няколко хилядолетия ранните земеделски села в Югоизточна Европа дават началото на племенни кралства и монархии, които заменят по-малки социални структури със сложни държавни организации, ръководени от лица, облечени с власт.

В тази чудесно илюстрована книга, която придружава международна изложба, учените синтезират археологически данни и представят артефакти от най-важните музейни колекции в Югоизточна Европа, за да илюстрират еволюцията на политическата йерархия, власт и статус в този регион от Неолита до Желязната епоха.

По думите на д-р Атила Гуча „книгата съдържа 11 богато и красиво илюстрирани глави, написани от нашите страхотни колеги (и от нас), и е първият съпътстващ том към нашия изложбен проект, показващ археологическото наследство на Югоизточна Европа в Северна Америка.“

Изложбата „Първите крале на Европа“, в която участват артефактите на русенския музей, се откри в Ню Йорк и предстои да бъде показана в Чикаго и в Националния музей на Канада.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки