Издадоха каталог със 130 избрани и емблематични експонати от колекцията на Националния археологически музей


Издадоха каталог със 130 избрани и емблематични експонати от колекцията на Националния археологически музей
08 Ноември 2022, Вторник


Поводът е годишнината от създаването на Народния музей в тогавашното Княжество България, чийто правоприемник е НАИМ при БАН

Автор: Десант

През 2022 г. се навършват 130 години от създаването на Народния музей в тогавашното Княжество България. По повод годишнината е отпечатан каталог със 130 избрани експоната от колекцията на Националния археологически музей, който е правоприемник на Народния музей.

Идеята за „общобългарски музей“ възниква още преди Освобождението и е заложена в Устава на Българското книжовно дружество създадено през 1869 г. Тя започва да получава своята реализация веднага след Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. През 1879 г. към тогавашната Софийска публична библиотека, а след това към Българската народна библиотека, е организиран и музеен отдел, послужил по-късно като основа за създаването на един централен и общонационален по своя характер музей, в който да се съхраняват свидетелствата за нашето богато културно-историческо наследство.

Новосъздадената колекция от археологически и етнографски експонати започва бързо да се попълва и тя е подслонена още от самото начало в сградата на Буюк джамия. За малко повече от десетилетие богатството на колекцията и организационните задачи по опазването на културно-историческото наследство се увеличават дотолкова, че прерастването от отдел в национален по своя характер и функции музей става следваща необходима и естествена стъпка. През 1892 г. Народният музей е обособен като самостоятелна институция. 

Много от представените в изданието експонати имат своята интересна и увлекателна история. Част от тях са постъпили в музея още в годините, когато последният е отдел в Народната библиотека. Други са станали част от фондовете на Музея през последните няколко години, благодарение на многобройните археологически проучвания, осъществявани от специалистите в НАИМ при БАН.

Всички те са се превърнали в емблематични за Музея и неговата колекция – като започнем от една от първите находки – златният венец от Рахманлий (дн. Розовец), преминем през Требенище, Вълчитрънското съкровище, Николаевското и Луковитското съкровища, находки от праисторическите могили при Караново и Езеро, находки от проучванията на тракийския град Севтополис, на многобройните римски градове, на старите български столици в Плиска, Преслав и Велико Търново и достигнем до някои от най-новите експонати, обогатили колекцията на музея през последните години, като тези от долината на тракийските царе при Казанлък или праисторическите обекти при Мурсалево или Провадия-Солницата.

Каталогът се издава с подкрепата на Министерството на културата на Република България.


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Етиопия
08.11.2022 15:13:31
0
0
Какво прави Бг. за Етиопия където има гражданска война?
Нали знаете че там 1/2 от населението е православно, точно както почти всички бг., руснаци, сърби, гърци и т.н.
Нали сте християни с голяма душа и голямо сърце?

Александър Сиди за „македонеца“ от Крумово: Да потърси медицинска помощ

https://vmro.bg/%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%8a%d1%80-%d1%81%d0%b8%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%ba/

Да живееш в Крумово и да се пишеш македонец е точно толкова сериозно, колкото онзи, който си беше направил религия пастафарианец и си слагаше на главата гевгир.

Правилно е растафарианец, а не пастафарианец.

Rastafari

https://en.wikipedia.org/wiki/Rastafari

Rastas accord key importance to Haile Selassie, the emperor of Ethiopia between 1930 and 1974; many regard him as the Second Coming of Jesus and Jah incarnate, while others see him as a human prophet who fully recognised Jah's presence in every individual.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки