Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ ще обновява Астрономическия си център


Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ ще обновява Астрономическия си център
Снимка: ШУ „Епископ Константин Преславски“
07 Ноември 2022, Понеделник


Проектът „РАЦИО“ е инициатива на трите водещи астрономически институции в България, където се провеждат професионални научни изследвания

Автор: Десант

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ обяви обществената поръчка за строително-ремонтни дейности на Астрономическия център, находящ се в сградата на Корпус 3 на вуза.

Предстои премахване на обрушени части от съществуваща мазилка и полагане на нова силикатна; демонтаж на настилката и помагането на гранитогрес; боядисване на метални части по стълбището и ремонт на парапета, подмяна на дограмата с PVC; монтаж на нови улуци и ремонт на покрива.

Прогнозната стойност на строително-монтажните работи е 24 170 лв. без ДДС.

Проектът „РАЦИО“ (Регионален Астрономически Център за Изследвания и Образование) е инициатива на трите водещи астрономически институции в България, където се провеждат професионални научни изследвания и се извършва обучение на студенти по астрономия: Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, Катедра „Астрономия“ на Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и Астрономическият център на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Проектът е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура на Република България и има за цел: създаване на нова научна инфраструктура, базирана на нови телескопи и прилежащата им техника в НАО-Рожен, САО Плана към СУ „Св. Климент Охридски“ и Астрономически център към ШУ „Епископ Константин Преславски“; поддръжка, ремонт и модернизиране на наличната и новата научна инфраструктура; осигуряване на по-добри условия за задълбочени научни изследвания в областта на астрономията; качествено професионално обучение на студенти и докторанти и връзка с международни астрономически институции.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки