Сърбия отново в опит за раздели шопите от българите


Сърбия отново в опит за раздели шопите от българите
04 Ноември 2022, Петък


Българските учени и политици все още гледат с презрение и насмешка на тая теория

Автор: Иван Николов

В последните дни от официалото преброяване на населението в Сърбия, в навечерието на  Деня на народните будители, на 137 години от Сръбско-българската война, на 102 години от окупацията на Западните български покрайнини и в навечерието на изборите за т.нар. „Национален съвет на българското малцинство”, сръбската държавна телевизия в емисията „Квадратура на кръга”, излъчвана в най-гледаното телевизионно време, отново ни поднесе оня стар великосръбски буламач от истини, полуистини и откровени лъжи с една единствена цел – да се прокара червена разделителна линия между шопите и българите!?  И пътем да се намери поне едно малко сръбско малцинство, па макар и на пазара в Илиянци.

Тия сръбски мераци особено се изостриха по времето на Милошевич през деведесетте години на миналия век и продължават и до днес. И макар че в историческата наука те нямат основание, сръбските „учени” цитират самите себе си и продължават да укрепват вярата на подрастващите поколения, че сърбите живеят дълбоко в българската територия.

Защо ли тая квазинаучна теория на Витомир Живкович и Драган Колев толкова много напомня на теорията на Милош Милойевич, Стоян Новакович и др., които в началото на миналия век създадоха македонците като нещо отделно от българите?!

И още, защо линията на разделение на шопите от българите върви точно по линията на сръбските териториални претенции към българските територии на Парижката мирна конференция от 1919 г.?

Впрочем, сърбошопската теория не е от вчера. Десетки сръбски учени са се опитвали да я разработват за нуждите на великосръбската националистическата идеология в края на XIX и началото на ХХ век. Още Христо Ботев я е заклеймил в своите статии.

Днешните сръбски учени цитират „авторитетните” сръбски учени като Цвиич, Белич, Милойевич, Новакович и така порочният кръг се завъртя до наши дни и си пробива път към бъдещето.

Само че заиграването с тази теория е изключително лекомислено и опасно. Именно защото творците й се опитват да припознаят шопите като свои, без да познават истинската им същност – тази на най-твърдите и упорити българи, които са преживяли векове под чуждо робство, но не са отстъпили нищо от своята етно-национална същност.

Крал Милан тръгва през 1885 г. на поход за освобождение и присъединение на „сръбските шопи” към Сърбия, но се оказва, че лошо си е направил сметките.  „Шопите” на Сливница съвсем не дочакват сърбите като братя освободители.

Впрочем, защо Коста Печанац е избивал „сръбските шопи” в Босилеградско 1917 г.? Нима затова, че ги е смятал за сърби и братя по род и кръв?

„Желязната шопска” (Първа Софийска дивизия) по време на Първата световна война дава най-резултатните си сражения именно срещу сърби, руснаци и румънци. Тяхната луда смелост, тяхното разбиране за достойнство, дълг и чест са пословични и доказани по бойните полета за Освобождението и обединението на българските земи.

Другите доводи за „близостта” на „шопският език” със сръбският, всъщност  са  и най-големият контрааргумент – само българите и техните диалекти (шопски, македонски и пр.) имат аналитичен (без падежи) език. Това ни отличава от всички балкански (синтетични) езици и никой не може да ни накара да използваме падежи.

Българите от Враня, Ниш, Пирот и Зайчар и след век и половина не можаха да усвоят сръбските падежи. Просто защото развитието на езиците през историята винаги е вървяло от синтетични към аналитични езици, а не обратно.

В старите „шопски” църкви все още се среща една буква, за която в сръбския език няма глас и те почти не могат да го изговорят. Както не могат да се справят и с неравноделните тактове в българската музика и танците. 

Да не говорим за другите „сериозни” основания на сръбските учени от типа на „шопската салата”, която си е съвсем ново изобретение от времето на социализма.

Българските учени и политици все още гледат с презрение и насмешка на тая теория. Само че подценяването на сръбските емисари и съвременната лакомия по сръбските плескавици и сръбска чалга може да ни изиграе лош номер. Особено в тия сложни международни обстоятелства, когато световните играчи отново проявяват имперски амбиции за ново преразпределяне на света. И затова трябва да си отваряме очите на четири.


В категории: Коментари , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
шопската салат
06.11.2022 04:30:32
0
0
<<Защо ли тая квазинаучна теория на Витомир Живкович...>>

"квази-" означава почти, тоест "почти-научна теория" което не е чак лошо (за сръбските учени)
Авторът би трябвало да е използвал "псевдо-", което означава "повърхностно, лъжливо", тоест "псевдо-научна теория" = теория която на пръв поглед изглежда обоснована, обаче не е.

<<Стоян Новакович и др., които в началото на миналия век създадоха македонците като нещо отделно от българите?!...>>

<<началото на миналия век>> = началото на 20. век

През 1870-те години (19.век!) "етническият македонец" Георги Пулевски издава в Белград три- и четириезични речници, като един е "македонският".

<<Другите доводи за „близостта” на „шопският език” със сръбският, всъщност са и най-големият контрааргумент – само българите и техните диалекти (шопски, македонски и пр.) имат аналитичен (без падежи) език. >>

Няма "шопски" говори, те се казват преходни (към сръбски език) говори.
Няма "македонски" говори:

Българска диалектология
Ст. Стойков

II. ТЕРИТОРИАЛНИ ДИАЛЕКТИ
Б. ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДИАЛЕКТИ
ИЗТОЧНИ ГОВОРИ
РУПСКИ ГОВОРИ

http://macedonia.kroraina.com/jchorb/st/st_2_b_izt_3.htm

ЗАПАДНИ РУПСКИ ГОВОРИ

Западните рупски говори обхващат земите на запад от родопските говори до ятовата граница. Тук влизат Юндола, Разложко и Гоцеделчевско (Неврокопско). По своите особености тия говори представят преход към западните и македонските говори.
Някои диалектолози отделят разложкия и гоцеделчевския говор от останалите български говори и заедно с благоевградския и петричкия ги причисляват към македонските говори или пък ги обособяват в особена група „македонски говори в пределите на България”. Трябва обаче да се вземе под внимание фактът, че разложкият и особено гоцеделчевският говор са типични източни български говори и затова няма никакви л и н г в и с т и ч н и основания те да се отделят в самостойна група и да се откъсват от рупските говори. Трябва също така да се изтъкне, че всички български диалектолози отнасят разложкия и гоцеделчевския говор към източните говори и ги включват в западните рупски. Така постъпват например Л. М и л е т и ч в „Die Rhodopemundarten der bulgarischen Sprache” (Wien, 1912; вж. и приложената карта), Ст. М л а д е н о в в „Geschichte der bulgarischen Sprache” (Berlin und Leipzig, 1929, S. 332) и др. A K. М и р ч е в смята неврокопския (гоцеделчевския) говор за главен представител на западнорупските говори (вж. Неврокопският говор. — Год. СУ. Истор.-филол. фак., 32, 1936, с. 3). Най-сетне, както вече се изтъкна при разглеждане границите на българския език, между българските и македонските говори не може да се прокара каквато и да е основна диалектна граница. Преходът между тия говори е постепенен и едва забележим, какъвто е изобщо преходът между диалектите на един и същ език.

<<Това ни отличава от всички балкански (синтетични) езици и никой не може да ни накара да използваме падежи.>>

Не, това ви отличава от всички други славянски езици: балкански (сърбохърватски и словенски) и не-балкански (синтетични) и ви сближава до други балкански не-славянски езици (ако съдим по броя на падежите, особено до румънски и аромунски, обаче бг., румънски, аромунски, албански и новогръцки съставят т.н. Балкански езиков съюз) (аналитични езици).
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки