Лозари от цялата страна излизат на протест срещу неадекватната политика на Министерство на земеделието


Лозари от цялата страна излизат на протест срещу неадекватната политика на Министерство на земеделието
Снимката е илюстративна
04 Ноември 2022, Петък


Те ще настояват от ведомството да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди

Автор: Десант

Членове на Националното сдружение на българските лозари от цялата страна ще изразят чрез протест своето недоволство от неадекватната и непрозрачна политика на Министерство на земеделието.

Мероприятието ще се състои на 7 ноември (понеделник) пред земеделското ведомство и ще продължи два часа, от 13:30 ч. до 15:30 ч.

Участие в протеста ще вземат около 500 лозари. Те ще настояват управляващите в лицето на Министерството на земеделиено и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

Причините за протеста са много, но най-важните от тях са:

- липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на Минитерството на земеделието – няма методология, няма актуални технологични карти, мерките се пишат от чиновници без никаква комуникация с бранша, в резултат на което непрекъснато се търпят финансови санкции от Брюксел и усвоените средства не водят до постигане на формулираните цели. На тематичните работни групи решенията се взимат предварително от земеделското ведомство, а браншът се кани проформа;

- отсъствието на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство – работи се на парче, няма предвидимост, тотално липсва печеливш лозарски сценарий, а програмата максимум е да се завърши годината с минимална загуба;- катастрофално законодателство – съществуващият ЗВСН (Закон за виното и спиртните напитки) не е нотифициран от ЕК, а това е задължително, тъй като съдържа технически регламенти, не отговаря на нуждите на бранша, няма приет правилник за изпълнението му, отделно от години се очаква внасянето в парламента от Министерство на земеделието на Закон за браншовите организации в земеделието с ясни правила, на които една организация трябва да отговаря, за да е национална, до чийто проект така и нямаме достъп, макар да го поискахме, но не ни се предостави;

- липсата на защита от страна на държавата на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос;

- нежеланието на земеделското министерство да издейства на лозарството статут на приоритетен сектор години наред;

- връщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи основна вина за състоянието на бранша.

Лозарите припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

От Националното сдружение на българските лозари, в качеството на най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, заявяват, че тяхна е отговорността и задължението да защитават интересите на своите членове и на всеки лозар в страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки