Скопие: Българските клубове трябва да се преименуват


Скопие: Българските клубове трябва да се преименуват
03 Ноември 2022, Четвъртък


Вижте какви законови промени гласува македонският парламент

Автор: Десант

Македонският парламент гласува снощи преминалите през ускорена процедура законови промени, с които трябва да се спре „фашизмът“, прокарван през политически и други организации.

Това означава, че клубове със спорни за македонското общество имена като отворените от македонски българи „Ванчо Михайлов“ (Битоля) и „Цар Борис Трети“ (Охрид) имат три месеца за смяна на имената си. Ако не я предприемат, ще бъдат заличени.

Според вносителите от опозицията законът ще защити антифашисткото минало и „историческата истина“ в страната.

От клубовете, които са засегнати, определят събитията като дискриминация спрямо българите; друга общност съобщи преди дни, че още една организация опитала да даде историческо име на клуба си „Цар Фердинанд“, но получила отказ.

Това не са първите сдружения на българи в Северна Македония: от десетина само отварянето на последните две предизвика недоволство заради начина, по който се възприемат в страната и Ванчо Михайлов, и цар Борис Трети.

Какво точно се забранява

Според измененията „се забранява основаване на организация, ако програмата, целите, дейностите и действието ѝ са насочени към насилствено подриване на конституционния ред на Република (Северна) Македония, подтикване към военна агресия и разгаряне на национална, расова, верска омраза (...) разпространяване или поддръжка, подтикване или одобрение за фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх“.

Пряко засяга двата клуба забраната да се употребяват като име или съкращение „имена, фамилии, прякори, псевдоними, съкращения и инициали на хора, които по какъвто и да било начин са свързани с расова, верска, национална, етническа или друга непърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, разпространение или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма или Третия райх“.

Ако името е на историческа личност, трябва да бъде дадено съгласие и от правосъдното министерство, след положително становище на Комисията за употреба на имената на исторически личности.

Източник: Дневник


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки