Защо звукът на цигулките „Страдивариус“ е толкова чист


Защо звукът на цигулките „Страдивариус“ е толкова чист
Снимка: shutterstock.com
31 Октомври 2022, Понеделник


Вижте какво са разкрили експертите при по-задълбочени изследвания на слоя под лака на инструментите на легендарния италиански лютиер

Автор: Десант

Известен факт е, че цигулката „Страдивариус“ възпроизвежда музиката с недостъпна за съвременните инструменти чистота. За да разгадаят тази тайна, специалисти са направили нанометрично изображение на две цигулки на италианския майстор. 

Изследванията са показали, че редица инструменти на този лютиер имат особено покритие под лака, използвано за запълване и изглаждане на дървесината. Това оказва въздействие върху резонанса и възпроизвеждания звук.

Съставът на този слой между дървото и лака е проучен в две цигулки „Страдивариус“, като за анализа на образците  експартите са приложили сканираща микроскопия с инфрачервено разпръскване. 

Така се изяснило, че проучваният слой е основан на белтъчини, които след обработката образуват наноразмерни бучици, запълващи неравностите.

Точният състав на тези белтъчини все още не е известен, но се предполага, че по всяка вероятност те включват колаген - основният компонент на съединителната тъкан на животните. 

За получаването на точната информация са нужни допълнителни изследвания, категорични са експертите. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки