Служители по горите спряха безобразна сеч в горски територии в землището на с. Огоя, община Своге


Служители по горите спряха безобразна сеч в горски територии в землището на с. Огоя, община Своге
Снимки: ИАГ
27 Октомври 2022, Четвъртък


Миналия месец там са отсечени без разрешително още около 1000 дървета

Автор: Десант

Поредно сечище беше спряно в землището на с. Огоя, община Своге след проверка на 25 октомври на Изпълнителна агенция по горите и Регионална дирекция по горите – София.

Госрските инспектори са установили, че предвидената принудителна сеч с интензивност 60% не отговаря на състоянието и извършеното маркиране в насаждението, което е в нарушение на правилата за съответната сеч. Средната степен на повредите не надвишава 25% за цялата площ на подотдела.

Направени са нови извозни пътища с дължина 1300 м, които не са утвърдени в технологичните планове на насажденията. Позволителното за сеч е обезсилено със заповед на директора на РДГ – София. Това е поредното сечище, работата в което е спряна след проверка на горските служители.

Единадесет заповеди за обезсилване на позволителните за сеч и спиране на сечта в обхвата на ДГС Своге са издадени от Регионална дирекция по горите – София през последните три години. Повече от 400 проверки са извършени само в обекти за добив на дървесина, в резултат на което са съставени 60 акта за извършени нарушения на Закона за горите, уточняват от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).



Проверките, свързани с контрол на горските територии на територията на община Своге, независимо от собствеността им, продължават със същия интензитет, с който се провеждат през последните години.

Това е една от териториите с нарушения в страната, като незаконосъобразни дейности се установяват, включително и в частни гори, над 2 ха, където ангажимент за опазване на територията, съгласно Закона за горите носи собственика на имота.

Такъв е случаят с установените нарушения преди месец в частни горски имоти, попадащи в землището на село Огоя. Собственикът притежава обща площ повече от 1000 ха горски територии, за чието опазване е предприел необходимите мерки, съгласно Закона за горите като е наел лица, които да отговарят за опазването им. 

Въпреки това, миналия месец служители на РДГ-София, при извършване на проверки, са установили незаконна сеч в два подотдела, за които няма издавани позволителни за сеч за 2022 г. и в които проверяващите установяват отсечени около 1000 дървета.

При инвентаризация в съседно насаждение, държавна собственост с издадено позволително за сеч, е установено разминаване между реално отсечената дървесина и тази, която е експедирана. В два други гранични подотдели общинска горска територия е установена сеч на дървета без да има издавани позволителни за сеч през 2021 г. и 2022 г.

Преписките са изпратени до Районна Прокуратура - Костинброд за проверка за наличие на данни за извършено престъпление.

От ИАГ допълват, че за последните три години до РП-Костинброд са изпратени общо 6 сигнала за подобни нарушения.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки