Изложба представя ранните години на Бургаското археологическо дружество „Деултум“


Изложба представя ранните години на Бургаското археологическо дружество „Деултум“
Снимка: РИМ-Бургас
27 Октомври 2022, Четвъртък


В бургаския музей ще бъде изнесена и лекция по повод Деня на народните будители

Автор: Десант

По повод  110 години от учредяването на Бургаското археологическо дружество „Деултум“ и Деня на народните будители, на 1 ноември в Археологическата експозицията (бул. Алеко Богориди 21) на Регионален исторически музей - Бургас ще се открие изложба, представяща ранните години на дружеството.

Основано на 8 април 1912 г., Бургаското археологическо дружество опазва и съхранява културно-историческото наследство на Бургас и голяма част от югоизточната територия на днешна България.

Към него е създаден и Дружествен музей, в чието Настоятелство влизат: Х. Богоев – председател, Х. Вълев – подпредседател, С. Лазов – касиер, Д. Куйков – секретар, Д. Белопитов – уредник, Л. Обрешков – помощник на уредника и Х. Протопопов – помощник на уредника. Членове на дружеството са учители, книжари, инженери, адвокати – едни от най-образованите и просветени членове на тогавашната Бургаска интелигенция.

На 12 юни 1912 г. Министерството на народното просвещение на Царство България признава и утвърждава новосъздадената културна организация. Създадена е широка мрежа от съмишленици, дописни членове и доброволни сътрудници. Няколко години след това започват и първите теренни проучвания.

На 2 ноември 2022 г., от 11:00 часа, в Историческата експозиция на Регионален исторически музей - Бургас на ул. „Лермонтов“ 31, по повода Деня на народните будители, ще бъде изнесена лекция на тема „Будителите на Стария Бургас“.

Тя ще е с продължителност 45 минути, а входът - 5 лв. за възрастни, 2 лв. за ученици и студенти.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки