Хайдутите действат в горите от Гергьовден до Димитровден


Хайдутите действат в горите от Гергьовден до Димитровден
26 Октомври 2022, Сряда


Накратко за хайдутското движение по българските земи

Автор: проф. Божидар Димитров

„Хайдук“, казват езиковедите, е унгарска дума и означава разбойник, член на малка дружина от 15-20 души, които бродят из горите. Те нападат малки търговски кервани, грабят пари и стока.

Има ги още в Средновековието - най-известният е Момчил, действал в средата на XIV в. За него византийски писател пише, че бил търсен от полициите на три държави - България, Сърбия и Византия. Възползвайки се от междуособните борби на балканските политици, успява макар и за краттко време да създаде собствена държавичка в Родопите.

През османското иго хайдутите, поради силното верско и народностно противопоставяне стават защитници на българския народ от своеволията на турската администрация, избивайки най-фанатичните и представители. Това принуждава останалите да спазват законите на империята. В кодекса на честта на хайдутите влиза и разбирането, че не бива да се нападат български търговци. Понякога и това става, когато пострадалият е смятан за „чорбаджия изедник“.

Хайдутите действат в горите от Гергьовден (6 май) до Димитровден (26 октомври - 8 ноември ст. ст. и зимуват по родните си къщи. Или във Влашко, Сърбия и Гърция, след като тези народи се сдобиват с независимост. При крупни военни на съседни държави или Велики сили срещу Османската империя, те обикновено влизат във връзка с командването им и в зависимост от случая действат като разузнавателни и партизански отряди в тила на противника.

Понякога формират крупни въоръжени части, действащи на широк фронт сами или заедно със съюзника си. Така става със Страхил и Карпош в 1688 г., Индже в 1821 г. и т.н. Впрочем и Българското опълчение в 1877-1878 г. в състав от 12 444 бойци е формирано за сметка на контингента хайдути и хъшове в България, Румъния и Сърбия.

Хайдутите са въоръжената сила на българския народ в петте дълги века на турското робство. Част от заграбените ресурси хайдутските воеводи влагат в строителството на църкви, училища, мостове, чешми, подпомагат бедни или пострадали българи.

Хайдушките воеводи много често „вземат“ конспиративни имена от съображения за сигурност, но по-често, за да звучи името им „по-страшно“. Най-често използваните имена са Вълчан, Страхил, Чавдар и поп Марин. Има ги от Странджа до Морава и от устието на Дунав до Албания. Затова трудно, освен в XIX в. може да се определи за кой точно, да речем Чавдар става дума. Легенди за Чавдар има в Калофер, но и в село Българи в Странджа, а и на други места.

Най-добре „проявил“ се Чавдар е действалият в края на XVI век в Софийско воевода. След тежкото морско поражение при Лепанто (1571) Османската империя изпада в криза, усилена с тежки войни с Австрия и Влашко, избухва и т. нар. Първо търновско въстание.

В суматохата турски хронисти съобщават, че София (която тогава е столица на Румелийското бейлербейство) е атакувана и превзета от 2,000 хайдути, водени от Чавдар Воевода. Кой е той и какво още е свършил - за съжаление не знаем.


В категории: Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки